NESLAVNA 'GOL-RAZLIKA' BiH na sudu nisu dobili samo oni koji je nisu ni tužili

Bosna i Hercegovina,tužbe,sud

Bosna i Hercegovina je prošle godine izgubila većinu sporova koje su protiv nje vodili njeni službenici, navodi se u izvješću Pravobraniteljstva BiH. Tako je protiv države okončan 21 predmet u kojima se kao tužitelji pojavljuju pravosudni djelatnici, zaposlenici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Suda BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, piše Capital.ba.

Žalili su se na diskriminaciju u odnosu na druge zaposlenike u institucijama Bosne i Hercegovine u pogledu prava na topli obrok, prava na naknadu za prijevoz, naknade za odvojeni život i smještaj.

Naime, Zakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH nisu utvrđena prava na navedene naknade.

Ta prava utvrđena su odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2013. i 2014. godine, na temelju kojih je Sud BiH uspostavio praksu dosuđivanja naknade štete tužiteljima zbog diskriminacije.

“Pravobraniteljstvo BiH nema mogućnosti učiniti ništa da promijeni ishod ovog postupka koji završava dopisom u korist tužitelja”, navode u svom izvješću generalni odvjetnici.

Inače, Parlamentarnoj skupštini je naloženo da uskladi osporene odredbe zakona i otkloni utvrđenu diskriminaciju, što je i učinjeno krajem 2020. godine.

BiH su tužili i pripadnici njenih oružanih snaga

BiH su tužili i pripadnici njezinih oružanih snaga. Tijekom 2022. godine okončana su 92 predmeta, gdje su također presuđene u korist podnositelja tužbi.

Pravni osnov pronašli su u odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji regulira pravo na razliku plaće u slučaju obnašanja dužnosti u činu nižem od osobnog čina.

S ovakvim pravnim shvaćanjem, smatraju u Državnom odvjetništvu, nije moguće očekivati ​​drugačije ishode postupka.

“Ovu problematiku ubuduće moraju adekvatno tretirati Ministarstvo obrane BiH ili drugi nadležni organi kroz izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. U suprotnom će se po ovoj osnovi nastaviti odljev proračunskih sredstava”, navode.

Tužbe i uhićenja

Zakonom o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine pravo na naknadu imaju osobe koje su uhićene i pritvorene, a protiv kojih nije pokrenut kazneni postupak ili su oslobođene optužbe.

Prošle godine okončano je 12 predmeta protiv Bosne i Hercegovine.

Iz Pravobraniteljstva kažu da je pravni osnov ovih zahtjeva nesporan i da ne postoji nikakva mogućnost da oni budu riješeni u korist Bosne i Hercegovine.

No, napominju, Zakon o kaznenom postupku BiH predviđa mogućnost mirnog rješavanja ovih sporova pred Ministarstvom pravde, ali se ovaj način rješavanja sporova nikada ne koristi.

„U cilju smanjenja troškova vođenja ovih postupaka, mišljenja smo da treba proaktivnije pristupiti rješavanju sporova ove vrste prije samog čina podnošenja tužbe pred nadležnim sudom.“

S tim u vezi, treba razmotriti mogućnost sklapanja nagodbi pred Ministarstvom pravosuđa uz utvrđivanje odgovarajuće metodologije za određivanje visine naknade po ovoj osnovi”, kazali su iz ove institucije.

Također, u 42 slučaja, Pravobraniteljstvo je zastupalo Bosnu i Hercegovinu u tužbama Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, a vezano za refundaciju naknada za vrijeme bolovanja. Od tog broja izgubljeno je 27 predmeta.

Bez obzira na ove rezultate, Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine je zadovoljno njihovim radom. navodeći da su marljivo radili na svim predmetima.

„Kako bi se u budućnosti održala visoka razina rada i postignutih rezultata, potrebno je nastaviti s adekvatnim korištenjem zakonom predviđenih instituta i prerogativa u poslovima zastupanja, produbljivati ​​suradnju sa zastupanim institucijama, ali i izvršiti materijalno i kadrovsko jačanje ustanove“, zaključuju.