NEMA STRAHA Nema legalizacije protuplanskih objekata, a inspektorima veća primanja za udarniji rad

Panorama Mostar
Hercegovina.info

Pred gradskim vijećnicima Mostara u četvrtak će se ponovno naći Odluka o legalizaciji bespravne gradnje u Mostaru, koja, kako tvrde iz Gradske uprave Mostara nije put da se legalizira sve što je ilegalno, nego način da se legalizira što može biti legalizirano. 

Ključan je članak 6. spomenute odluke koji kaže da se postupak legalizacije bespravno izgrađenih građevina može provesti ukoliko građevina ne ugrožava opći javni interes, uklapa se u prostorno-plansku dokumentaciju i ne utječe negativno na zadovoljavanje uvjete zaštite okoliša, terena, stanovništva i materijalnih dobara, a zbog kojeg i građanske inciijative koje se bore protiv bespravne gradnje mogu odahnuti, jer ono čega nema u planovima neće biti legalizirano. 

“Legalizacija se samo može provesti pod tri uvjeta, prvi je da ne ugrožava opći javni interes, a drugi najbitniji da se uklapa u prostorno-plansku dokumentaciju, a treći da ne utječe negativno na smanjenje uvjeta zaštite okoliša, stanovništva i materijalnih dobara”, kaže HRS-ov vijećnik odvjetnik Slaven Bevanda. Podsjeća da je obveza vršiti legalizaciju. 

 

“Što to znači? To znači da prilikom legalizacije se mora uklopiti u plansku dokumentaciju. Ako je planskom dokumentacijom predviđena zelena površina, objekt na njoj se ne može legalizirati. Ima pravo ta osoba podnijeti zahtjev, ali će mu biti odbijen”, pojašnjava Bevanda dodavši da ova odluka nije bezuvjetna. 

Temelj za utvrđivanje činjenice da je građevina izgrađena prema odredbama ove Odluke je satelitski snimak Grada Mostara iz  rujna 2021.godine, a prema Bevandinu mišljenju ključna stvar je zapravo ona koja će se dogoditi nakon usvajanja ove odluke. 

“Ako je temelj satelitski snimak iz rujna ove godine ključno je da inspekcija spriječi svaku dalju bespravnu gradnju, a što se može legalizirati da se legalizira. Tako su radile i ostale općine, Čitluk i Čapljina sigurno. Nešto su legalizirali, a nešto nisu. Oko nekih objekata biti će velikih problema. To svi znamo”, smatra Bevanda, dodavši da nije protivnik odluke o legalizaciji, no da nije ni pobornik legalizacije svega i svačega. Oko ove odluke već se burno raspravljalo na GV Mostara. 

„Masa objekata je izgrađena na čudne načine. Zbog građana koji nas prate htio bih razjasniti da ovo nije odluka da se legalizira sve što je ilegalno u Mostaru, nego da se legalizira što se uklapa u prostorne planove, što nije na javnoj površini, što neće sutra Gradu stvarati probleme. Dakle, ovo nije odluka legalizacije svega bespravnog, nego onoga što može biti legalizirano po pozitivnim propisima države“, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Mostara Mario Kordić. 

Uz ovu odluku, pred vijećnike ide i odluka koja će značiti povećanje primanja inspektorima. 

Zbog obavljanja poslova sa posebnim ovlastima i uvjetima  rada, načelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove i šef Službe za inspekcijske poslove imaju pravo,  na dodatak u visini od 20% od osnovne plaće, a inspektori Službe za inspekcijske poslove imaju pravo,  na dodatak u visini od 25% od osnovne plaće, navodi se u odluci koja će se pozitivno odraziti na novčanike zaposlenih u inspekciji. Ta motivacija nije slučajna, ako znamo koji je javašluk u oblasti građenja u Mostaru, i tko treba biti nositelj pozitivnih promjena. 
 
 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.