NEBO IZNAD BiH SE ŽUTI Meteorolog objasnio kako saharska prašina dolazi do nas

Čapljina
Crometeo / Krešimir Bilušić

Posljednjih dana na nebu iznad BiH primjetno je osjetno zamućenje zraka, a atmosfera je poprimila blago žućkastu boju.

O kakvoj pojavi se radi i da li ima razloga za zabrinutost, za Raport je pojasnio meteorolog Bakir Krajinović.

Saharska prašina nad BiH

Ističe da ovo što vidimo na nebu nije saharski pijesak nego saharska prašina.

"Ovo što mi vidimo je saharska prašina, upravo zbog te granulacije. Pijesak je nešto malo veće granulacije i nije moguće da se u atmosferi nađe jer je nešto malo teži. Saharska prašina se podigne u atmosferu usljed prostranog polja visokog zračnog tlaka, odnosno anticiklona koji se nalazi iznad Sjeverne Afrike i u takvim sinoptičkim okolnostima sva ona prašina koja se nalazi iznad Sahare i afričkih pustinja na sjeveru završi u atmosferi", pojašnjava Krajinović.

Dodaje da kad god se dogodi da je u atmosferi dosta prašine i da imamo južnu zračnu masu koja dominira nad tim prostorom, ta prašina se preko Mediterana i Jadranskog mora prenese i na Bosnu i Hercegovinu.

"Isti slučaj je ovo sada što imamo na nebu iznad naše zemlje, ali i slučaj koji je bio prije ovog. Dakle, ono što se podigne nad Sjevernom Afrikom završi u slobodnoj atmosferi, zračnom masom južnog pravca i vjetrovima južnog pravca premješta se preko Mediterana, dođe do BiH i dalje nastavlja taj put ka sjeveru i sjeveroistoku našeg kontinenta."

Meteorolog ističe da to nije ništa neuobičajeno za naše klimatske uvjete i zemljopisne širine, ali i da se ne događa tako često.

"Kad god se dogodi prouzrokuje i podigne pozornost javnosti za taj fenomen. Zimu prije, bio je slučaj na Alpama da je snijeg poprimio crvenkastu boju koju ima i saharska pustinja. Takvi slučajevi se ponavljaju iz godine u godinu i, meteorološki gledano, takav slučaj nije nikakav neobičan fenomen, ali nije ni tako čest."

Pojašnjava da smo mi iznad BiH, u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, iskusili dvije epizode saharske prašine.

Do kad će trajati?

Ono što nam dolazi sa sjeverozapada je, pojašnjava meteorolog Krajinović, frontalni sustav koji će očisiti atmosferu tijekom večerašnje noći, s obzirom da očekujemo dosta oborina i promjenu zračne mase, a već sutra će atmosfera biti prozračna i ličit će na onu tipičnu atmosferu kakvu imamo iznad naše zemlje veći dio godine.

Objašnjava da nisu oborine te koje odnose saharsku prašinu.

"Oborine svu ovu prašinu iz zraka spuste na tlo pa će sutra, svi oni koji parkiraju vani imati prljavo auto, prozori će biti uprljani ovom prašinom s obzirom da će kiša biti poprilično prljava - velika je koncentracija prašine u zraku i kiša pokupi sve te čestice u kapi i spusti ih na podlogu.

Ne mora padati kiša da nam pročisti atmosferu, dovoljno je da vjetar promijeni pravac i da nam dođe čista zračna masa kao što će biti slučaj i tijekom večerašnje noći kada će uz kišu pristići zračna masa sjeverozapada koja nema prašinu u sebi. Ona će dodatno 'odgurati' ovaj oblak prašine ka istoku i imat ćemo zrak koji nam pristiže sa europskog kontinenta a ne ovaj sa kontinenta Sjeverne Afrike."

Moramo biti spremni

Dodaje da na saharsku prašinu uvijek moramo biti spremni pojašnjavajući da anticiklona nad sjevernom Afrikom se vrlo često formira i u sinoptičkim situacijama kao što je ova, uvijek će se ta prašina prebaciti na prostor BiH - bez obzira na prognozu.

"Prognoza ovakvih fenomena ne može ići na dug vremenski period. Kratkoročno gledano, nakon srijede ide taj period bez prašine i stabilnih vremenskih uvjeta, povratak čiste atmosfere i tipičnih vremenskih prilika za proljeće kakvo mi očekujemo od travnja kada su u pitanju naši klimatski uvjeti.

Saharska prašina nas nikad ne smije iznenaditi i ne smije biti nešto neuobičajeno obzirom da se može dogoditi, i događa se, tijekom cijele godine, a tipično tijekom hladnijeg razdoblja godine", objašnjava.

Dodaje da moramo biti spremni na takve situacije.

"Vrlo često nam dođe zrak sa sjevera Afrike, ne tako često da bude prljavo kao sad, ali može se premjestiti taj zrak sa sjevera Afrike i bez ove prašine", zakjučuje meteorolog Bakir Krajinović.