NASTAVAK SAGE IZMEĐU JAVNIH SERVISA Radiotelevizija FBiH tuži članove uprave BHRT-a

bhrt
BHRT

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine podnijela je kaznenu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i SIPA-i protiv članova Upravnog odbora BHRT-a, generalnog direktora BHRT-a, direktora BHT-a, direktora BH Radija 1 i drugih NN osoba, objavila je Federalna televizija.

Terete ih da su počinili kazneno djelo Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249. stav 1. Kaznenog zakona BiH i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Kaznenog zakona FBiH.

Osnovana sumnja

Kaznenu prijavu RTV Federacije je podnijela protiv Rajka Radovanovića, Valentine Rupčić, Elvira Lemeša i Slavka Roliha, članova Upravnog odbora BHRT-a.

Prijava je podnesena i protiv generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića, direktora BH Radija 1 Dejana Kerlete i drugih nepoznatih osoba.

"Prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da su dana 08.05.2024. godine, djelujući u službenom položaju i kao odgovorna lica, članovi Upravnog odbora BHRT-a, direktor BHRT-a, direktor BH Radija1 i dr., postupili suprotno odredbama Zakona o javnom radio-televizijskom sustavu Bosne i Hercegovine na način da su samovoljno i bez ovlaštenja spriječili emitiranje programa FTV-a i Federalnog radija.

Odluku su donijeli 6.5.2024. godine i po istoj postupili, te sprečavali uposlenike FTV-a da pristupe svojim radnim mjestima i obavljaju svoje redovne zadatke", navodi se u prijavi.

Prekid emitiranja su okončali u 19:30 sati 8.5.2024. godine, iako su Rješenje od Općinskog suda u Sarajevu od 08.05.2024. godine, kojim se određuje privremena mjera osiguranja i zabranjuje BHRT-u da prekine emitiranje programa RTV Federacije, zaprimili u 16:10 sati, od kada su bili dužni po istom rješenju postupiti, tvrde s FTV-a. 

"Postupajući tako počinili su kazneno djelo Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249. stav 1. Kaznenog zakona BiH i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Kaznenog zakona Federacije BiH.

Nastupila šteta

Obustavom emitiranja programa RTVFBiH, šteta je nastupila ne samo za RTVFBiH nego i za sve treće osobe sa kojima RTVFBiH ima zaključene ugovore i prema kojima ima ugovorom definirane obaveze, proizašle iz pretpostavke da se program RTVFBiH  emitira redovno", piše u prijavi.

Nesumnjivo je da su prijavljene osobe, navedeno je u prijavi, počinile kazneno djelo zloupotreba službenog položaja, prekoračivši granice svog službenog ovlaštenja, jer nitko nije ovlašten da po ugledu na nedemokratske postupke uskraćuje emitiranje javnom servisu.

Nije uopće sporno da niti jedan zakon na snazi u BiH ne propisuje ovlast direktora BHRT-a ili članova Upravnog odbora BHRT-a, odnosno, BHT-a ili BH Radija 1 da ukine emitiranje jednog kanala.

Ova kaznena djela, a posebno ovo prijavljeno, spada u kategoriju kriminaliteta koji predstavlja visok stupanj opasnosti za društvo, derogiranje uloge sudova, provođenje samovlašća. Kaznena prijava je podnesena Tužiteljstvu BiH i Agenciji za istrage i zaštitu", priopćila je Federalna televizija.