NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE Usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Dodik Cvijanović
NSRS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj.

Zakon je usvojen na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, po hitnom postupku, s 56 glasova. Prihvaćen je amandman Kluba zastupnika SDS-a, prenosi Fena.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da taj zakon predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Usvajanjem tog zakona i zaključaka završena je osma sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Predloženi zakon ima tri članka kojim je detaljnije objašnjeno što se tačno podrazumijeva usvojenim izmjenama:

-Predloženim člankom 1. Zakona propisuje se da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće objavljivati, primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske.

-Člankom 2. propisuje se da se odluke iz člana 1. ovog zakona neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

-Članak 3. propisuje da se osobe koje su dužne postupati po odredbama ovog zakona izuzimaju od kaznene odgovornosti propisane kaznenim zakonodavstvom BiH u pogledu kaznenih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i bit će zaštićene od institucija Republike Srpske.