NAJAVA Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Trusina Konjic

Dana 16. 4. 2024. godine u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Konjic obilježit će se 31. obljetnica zločina nad Hrvatima u Trusini.

Polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja, te sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Žitačama koju će predvoditi don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice, planirano je obilježavanje jednog od najvećih stradanja Hrvata općine Konjic, kada su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u ranim jutarnjim satima tog 16. travnja 1993. godine počinili neviđeni zločin nad 22 hrvatska civila i ratna zarobljenika od čega 18 civilnih osoba i 4 zarobljena pripadnika HVO-a . 

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i pol godina zatvora, a počinitelji su bili pripadnici vojne jedinice "Zulfikar" Armije Republike Bosne i  Hercegovine. 

Tako će 16. travnja u 11:00 sati biti svečano polaganje vijenaca. Nakon istog uslijedit će sveta misa u crkvi svetog Ante u Žitačama, a od 12:00 sati bit će prigodno druženje.