FOTO  NA 30. OBLJETNICU U Bijelom Polju održana promocija filma 'Žrtva Grabovice'

film Žrtva Grabovice
Hercegovina.info

Večeras je s početkom u 20 sati u samostanu časnih sestara franjevki Krista Kralja u Bijelom Polju održana promocija dokumentarnog filma 'Žrtva Grabovice'. Film koji traje 82 minute posvećen je žrtvama Grabovice i njihovim obiteljima, a progovara o ratnom zločinu kojega su počinili pripadnici Armije BiH okrutno ubivši 33 civila Hrvata. 

Danas, 9. rujna, obilježena je trideseta obljetnica od pokolja nad Hrvatima. Najstarija žrtva je Marko Marić koji je imao 87, a najmlađa Mladenka Zadro koja je imala nepune četiri godine. Od 33 ubijenih, njih 17 se još vodi kao nestalo, a od većine stradalih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Redatelj filma 'Žrtva Grabovice' je Matija Ricov, a glavni snimatelj i montažer Filip Tadić. Motivacija i ideja za film nastala je u misiji Mladi za mir, a cilj dokumentarnog filma je uspostava mira koji može počivati jedino na temelju istine.

Po završetku filma, prisutnima se obratio redatelj Matija Ricov.

''Nadam se da ste uspjeli kroz ovaj film identificirati se sa žrtvom našeg naroda koji se dogodio prije točno 30 godina i to je upravo poticaj pape Ivana Pavla II., pape Benedikta XVI. da se kroz tu identifikaciju sa žrtvom našeg naroda pokajemo za zločine koje smo mi počinili i oprostimo zločine koji su nama počinjeni kako bi mogli dalje živjeti u miru i blagoslovu. Naša vjera je opstala zbog tisuća i tisuća koji su dali svoj život. Žrtva i krv mučenika je sjeme kršćana. Međutim, moramo obratiti pažnju na drugu dimenziju, a to je pogled prema nebu. Ako ostanemo samo na tome, ući će u nas gorčina, nepraštanje i želja za osvetom. Kad se usmjerimo prema Gospodinu i slavimo tu tešku i bolnu povijest, predamo Gospodinu na križ, onda Gospodin može dati priliku za novi početak, za mir i blagoslov'', kazao je između ostalog Matija Ricov.

Dodao je kako je u planu i novo snimanje filma u Konjicu.

''Nama je cilj napraviti jedan digitalni spomenik svih mučeničkih mjesta katolika u BiH. Iduće područje koje želimo obraditi na isti ovaj način je područje Konjica, gdje su Hrvati masovno stradali, gdje je poznato stratište u Trusini i trenutno smo u skupljanju kontakata kako bismo mogli snimiti što veći broj svjedočanstava'', rekao je Ricov.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.