MOSTARCI OGORČENI OBEĆANIM I URAĐENIM "Gospodo, je li vama ovo završen parkić?"

Parkić Centar 2

Stanovnici mostarskog naselja Centar 2 obratili su nam se u nadi da će ih netko napokon doživjeti budući da od prošle godine šalju dopise nadležnima sa željom da se dovrši započeti parkić u dvorištu više stambenih zgrada u ulici Alekse Šantića.

Izostavljeni u nizu

Kako navode u svojoj jadikovci, revitalizacija starog parka počela je kada i u ostalim parkovima na području Grada Mostara (2022. i 2023.), no smatraju da je njihov parkić koji se nalazi u središtu bloka od 10-ak zgrada zapravo jedan od rijetkih na kojem je uređeno minimalno.

"Stvarno smo bili zahvalni kad je Grad odlučio napraviti parkić ovdje jer je bio nužno potreban i cijeli kvart je živnuo, možda ni u Gradu nisu svjesni kako je pogođeno s njim, no međutim ovo sadašnje stanje uveliko se razlikuje od planiranog, odnosno idejnog projekta koji je sadržavao sprave za djecu, kante za smeće i drugi urbani mobilijar...", kažu nam.

Je li ovo parkić?

"Zanima nas, je li u planu dovršetak parkića i što je sve planirano? Mi stanari okolnih 10-ak zgrada voljni smo sudjelovati i pomoći u bilo kojem smislu, pa i materijalnom ukoliko je potrebno samo da se dovrši započeto. Nakon postavljene 'kocke', samo su jednom došli djelatnici Komunalnog koji su posadili travu na način da su usred 'ćelopeka' posuli trine koja se, naravno, nije primila u takvim uvjetima", nastavljaju.

Ističu da su u više navrata pisali nadležnima u Odjelu za urbanizam i građenje te da nikada nisu dobili bilo kakvu povratnu informaciju, a osim navedenom Odjelu pisali su i Gradu Mostaru, ali također su prošli bez odgovora.

U privitku su nam poslali i fotografiju koja je nastala nakon samoinicijativne akcije stanara u jednoj od redovnih akcija košenja trave, čišćenja smeća i uređenja parkinga.

Parkić Centar 2

Stanari Šantićeve navode i da su svoju problematiku adresirali na gradske vijećnike s područja Zapad gdje i pripadaju, a njihova inicijativa se zaista i našla u Gradskom vijeću kada je vijećnik Slavko Zovko (HRS) postavio upit kada se planira dovršiti parkić u Centru 2. Iako bi vijećnici od nadležnih službi odgovor na njihove inicijative trebali dobiti u roku od 30 dana, ogorčeni stanovnici kažu nam da nikada nisu dobili odgovor.

Prošle godine brojni parkovi su dobili nove izglede, a među najvidljivijim promjenama zasigurno su tri parka s novim sjajem. To su Avenija, Zrinjevac i Vrba gdje su postavljeni dodatni sadržaji kako bi obogatili društvene aktivnosti građana, a bili su dio većeg projekta kojeg je provelo više stranih i domaćih organizacija pod pokroviteljstvom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

No, osim projektne obnove, Grad Mostar je vlastitim sredstvima prije dvije godine krenuo u obnovu starih, zapuštenih ili dotrajalih gradskih parkova od kojih su mnogi dobili zaista novi izgleda, ali još uvijek ima onih čiji su radovi zapeli ili se smatraju dovršenim iako su građani očekivali puno više poput slučaja u Šantićevoj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.