MONTY PYTHON DRŽAVA Udruga stečajnih upravitelja BiH proglasila stečaj

Stečaj ilustracija

Udruga stečajnih upravitelja u Bosni i Hercegovini otišla je u stečaj. Ova udruga se pojavila na listi poreznih dužnika u Federaciji BiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija.

Račun Udruge se početkom ovog mjeseca pojavio na listi blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić na twitteru je napisao da je Udruga stečajnih upravnika u BiH samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga vjerojatno se ne može računati u budućnosti.

Sadržaj se učitava...

"Možemo primjetiti da se pozicija poreznih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne mijenja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada FBiH i Porezna uprava FBiH pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljneg poslovanja datih subjekata. Odbor za ekonomsku i financijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela", rekao je.

On je kazao da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora - deset najvećih dužnika, a ključno je pitanje kako je nastao toliki dug.

"Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uvjetovala nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja od strane PU. Naravno, nemamo sustav odgovornosti koji bi eventualno sankcionirao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti", pojasnio je.