MILIJUNI Elektroprivreda HZ HB Mostar isplatila do 2018., a Prozor-Ramu tužila temeljem Markićeve ekspertize

Elektroprivreda HZ HB
Hercegovina.info

Elektroprivreda HZ HB, zapravo obje, plaćaju višemilijunske iznose temeljem vodnih naknada općinama i gradovima u Federaciji. 

Kada je u pitanju Grad Mostar obje Elektroprivrede su izmirile svoje obaveze prema Gradu Mostaru, po presudama za iznose za koje su bile utužene.
Presude su bile po utuženju iznosa koje su dugovale obe Elektroprivrede do konca 2018.godine, potvrđeno je iz Grada Mostara. 

„Utuženje je produženo za obje Elektroprivrede za 2019, 2020 i 2021. godinu. Za gore navedene tri godine utuženi iznos za Elektroprivredu BIH iznosi 3.050.376 KM, dok za Elektroprivredu HZ HB iznosi 3.606.175 KM. Proces je na sudu“, potvrdili su za Hercegovina.info iz Grada Mostara.

Kada su u pitanju kontratužbe, Elektroprivreda HZ HB Mostar nije tužila, no zato jest Prozor-Ramu 

„Zadnjih dana smo zaprimili četiri tužbe od  Elektroprivrede HZ HB Mostar u kojima oni pokušavaju pobijati ono što su sudovi već dokazali kroz pravosnažne presude. Ne smatramo ih utemeljenima, jer znam da radimo po zakonu i da nikakve ekspertize na koje se oni oslanjaju ne mogu zamijeniti zakon“, potvrdili su za Hercegovina.info iz Općine Prozor-Rama. 

„Čak su kroz ranije sudske postupke (koji smo mi pokrenuli radi naplate njihovih obveza po manje plaćenoj naknadi po osnovu korištenja hidroenergetskih objekata) tražili reviziju drugostupanjske presude. Vrhovni sud Federacije je oba puta odbio reviziju presude i time potvrdio drugostupanjske presude koje su bile u korist općine Prozor – Rama“, istaknuli su iz te općine. 

„Kada su u pitanju iznosi EP HZ HB tuži Prozor-Ramu za oko 5,5 milijuna KM, uvećano za kamate. S druge strane, u tijeku je naša četvrta tužba za razliku u obračunu naknade  po osnovu korištenja hidroenergetskih objekata) i ona iznosi oko 4,5 milijuna KM, sa kamatama 5,5 milijuna KM, a u pripremi je i peta tužba u visini od oko 2 milijuna KM“, navode iz Općine Prozor Rama.

Osim Elektroprivrede HZ HB tužili su i Elektroprivredu BiH. 

„Da, i njih smo tužili dva puta. Nakon prve pravosnažne presude oni su platili razliku s kamatama, a dok je trajao postupak po drugoj tužbi oni su stvari analizirali, shvatili da nema smisla da plaćaju kamate nakon sudskih postupaka te su  prihvatili plaćanje po našoj metodologiji, odnosno po zakonu.  Potpisali smo sporazum, i sada od njih imamo stabilne mjesečne uplate, bez potrebe za sudskim sporovima po naknadi po osnovu korištenja hidroenergetskih objekata“, kažu iz Općine Prozor-Rama kada je u pitanju Elektroprivreda BiH. 

Iz Elektroprivrede HZ HB nisu željeli opširnije govoriti o kontratužbama, koje su pokrenuli temeljem ekspertize profesora s kojim obilato poslovno surađuju, a koju su prezentirali na zadnjoj konferenciji za tisak u Mostaru. 

„JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u svim procesima koristi sva  zakonita sredstva u cilju zaštite interesa našeg poduzeća. Sudske procese ne komentiramo, a poštujemo sve pravosnažne presude“, kazali su kratko iz tog poduzeća.