MARICA IMA 51 GODINU I NAJSTARIJA JE TRENERICA KOD NAS "Okidač za sve je bila trudnoća, želim pomoći ženama 50+ godina"

fitnes trenerica
Hercegovina.info

Da prepreke ne postoje kada je u pitanju velika želja, najbolje pokazuje Marica Grčević, 51-godišnja fitnes trenerica, koja svojim sportskim vještinama, izgledom i energijom plijeni pažnju u mostarskim teretanama godinama unazad. Iako je njena priča s treniranjem počela spontano, ona danas iza sebe ima cijele grupe žena svih generacija koje žele da unesu promjene u svoj život, a njen glavni cilj je, kako sama kaže, alarmirati žene 50+ godina da se posvete sebi i zaborave izgovore. Danas, Marica ponosno nosi titulu najstarije fitnes trenerice kod nas, a njeni planovi za budućnost ne uključuju odustajanje od treninga i prestanak rada na konstantnom usavršavanju i nadograđivanju.

„Okidač za trening je bila trudnoća. Moja priča počinje prije 26 godina, kada se višak kilograma i nakupio. Iako nikad do tada nisam imala problema sa kilažom, došla sam u situaciju da sam premašila svoju normalnu kilažu za oko 40 kilograma i to je bio alarm da se nešto mora promijeniti. Tako je sve počelo“, započela je razgovor Grčević za Hercegovina.info.

Kako kaže, odlučila je za početak samu sebe dovesti u red i izbacila je kruh, gazirana pića, šećer, prženo i pohano, a kako je to bilo razdoblje kada internet nije još doživio svoju ekspanziju, počela je sama izvoditi improvizirane vježbe. Ipak, tada nije ni pomislila da će toliko zavoljeti takav sportski stil života i da će sve dosegnuti tako ozbiljnu razinu.

fitnes trenerica

„Sada kada znam mnogo više o tome, shvaćam da neke stvari na svoju ruku možda i nisam dobro radila, ali sam sigurna da je to sve bila dobra podloga za ovo što sam danas. Dvije godine sam se borila i uspjela sam da se vratim na svoju kilažu, ali tu nisam stala. Bilo je kasno i treniranje mi je već ušlo u krv. Tada je već stigao YouTube, ja sam se polako nadograđivala u tom smislu, a u svemu sam posebno imala podršku svoje obitelji“, kazala je Grčević.

Trenutak kada se ozbiljnije okrenula ovom poslu sa potpunim posvećivanjem bio je ulazak u menopauzu. Kako kaže, to je jedan od najvažnijih i najtežih trenutaka u životu svake žene.

„To je razdoblje koje je izuzetno važno i teško za svaku ženu, a onda su se počeli pojavljivati razni bolovi, migrene i promjene. Tada sam shvatila da je vrijeme za pravog trenera i njegove vještine. Žena koja me je uvela u ovaj svijet je Marina Šimunović, otvorila mi je oči i nesebično podijelila sa mnom sve što zna, na čemu sam joj vječno zahvalna. U 50-oj godini službeno sam položila dva certifikata kod Marina Bašića, a tada sam se i konačno pronašla u ovom poslu.  Danas tako radim kao trener u klubu „Body Vision Gym“ Marine Šimunović i vodim cijele grupe žena koje žele promjene u svom životu i tijelu. Radimo funkcionalne treninge za žene, kao i funkcionalne treninge za starije 50 godina“, istaknula je Grčević za naš portal.

Njen cilj u ovom poslu koji je vodi jest okupiti što veći broj žena starijih od 45 godina, jer im želi pokazati da je zapravo trening kralj dobrog zdravlja i da je jako bitno posvetiti se sebi u tim godinama, a nekoliko sati tjedno za sebe svi imaju.

fitnes trenerica

„Žene koje ulaze u menopauzu su jako osjetljive, to je zaista jedna kriza koju je teško prebroditi, ali uz trening ćete mnogo lakše prihvatiti neku novu sebe i sve što vam dolazi s tim godinama. Voljeti ćete sebe i zaobići ćete većinu problema sa kojima biste se inače susreli. Kao najveći problem izdvojila bih rečenicu „nemam vremena“. Nemate vremena za što? Za sebe?“, naglasila je Grčević.

Marica je i sama na svojoj koži osjetila kako je to imati višak kilograma, konstantan pritisak, tenzije ili neraspoloženje, a pored svega i kako je to imati obveze. Ipak, ona je odlučila napraviti promjenu, a sada u svoj svijet uvodi i druge.

„Ja sam majka također, imam društveni život, dva posla i obitelj i jamčim da svi mogu odvojiti 45 minuta za trening. Svi trebaju uraditi taj jedan trening i doživjeti osjećaj koji se ne može platiti. Napravite svoj trenutak za sebe, svakim treningom ćete više zavoljeti ovo sve. Rezultati, istina, ne dolaze preko noći, ali dovoljno je dva mjeseca da budete redovni i ustrajni i već ćete primijetiti prve velike promjene na sebi. Pokušajte, nećete se pokajati“, zaključila je Grčević.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.