MALO IM 800 MARAKA Zatraženo povećanje naknada Vijeću BHANSA-e čiji članovi dolaze s funkcija u institucijama

BHANSA
Ilustracija

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) predložila je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine izmjenu odluke kojom se povećavaju naknade članovima Vijeća BHANSA-e.

Kao jedan od razloga za povećanje naknada navodi se inflacija, prenosi Faktor.

Ovo Vijeće čine članovi koji dolaze iz institucija u kojima imaju dosta veće plaće od prosječnih u BiH i pripadajuće naknade kao što je topli obrok, prijevoz...

Također, sadašnja naknada članova Vijeća BHANSA-e iznosi 800 KM, odnosno 900 KM mjesečno za predsjedatelja Vijeća BHANSA-e.

Osim inflacije, kao razlozi koji "ukazuju na opravdanost i nužnost povećanja naknade za članove Vijeća BHANSA-e" navodi se rast prihoda Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, te to što je osnovica za obračun plaća zaposlenim u Agenciji povećana za 66 posto u proteklih deset godina, a naknada članova Vijeća, koji imaju veliku "odgovornost i značajnu ulogu", je ostala ista.

U izmjeni odluke o visini naknada članova Vijeća predloženo je da predsjedatelj ima naknadu u iznosu od dvije osnovice za obračun plaća u Agenciji, a članovi da imaju nešto manje, točnije 1,9 osnovica.

Od Agencije je zatražen odgovor na pitanje koliko iznosi osnovica za obračun plaća njihovih zaposlenih kako bi se moglo utvrditi koliku će naknadu imati članovi Vijeća BHANSA-e. Odgovor se još čeka. Tu osnovicu donosi upravo Vijeće.

U obrazloženju predložene izmjene odluke o visini naknade članovima Vijeća BHANSA-e navedeno je, između ostalog, da iznos naknade ne može biti veći od dvije prosječne neto plaće isplaćene u BiH u prethodnoj godini.

"Prosječna neto plaća isplaćena u BiH u prethodnoj godini objavljena je od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine i ista iznosi 1.122 KM", navedeno je.

Trenutni saziv Vijeća BHANSA-e čine predsjedateljica Sanja Škuletić-Malagić kao predstavnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koja je šef kabineta ministra Edina Forte, zatim brigadir Martin Pažin kao predstavnik Ministarstva obrane BiH, Goran Gajić kao predstavnik Ministarstva financija i trezora BiH, koji je savjetnik ministra, kako i Marin Raspudić koji je zamjenik generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), Dušica Vidaković kao predstavnik Vlade RS-a koja je bila na funkciji u Helikopterskom servisu RS-a, te Edhem Bičakčić kao predstavnik Vlade FBiH, koji je počasni predsjednik Bosanskohercegovačkog odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sustave CIGRE.