LEDO ČITLUK Djelatnici će raditi mjesec duže i dobiti otpremnine, a nova radna mjesta još nisu pronašli

Ledo Čitluk
hercegovina.info

Točno 49 djelatnika tvrtke Ledo Čitluk s krajem godine prestaju raditi. Odluka je to prouzročena gašenjem proizvodnje, pa će navedeni broj djelatnika sreću potražiti negdje drugdje. No, malo zadovoljstvo u svemu je što će djelatnici dobiti otpremninu veću od zakonski propisane pa će im to koliko toliko olakšati razdoblje nakon odlaska i traženje novog radnog mjesta. Rezultat je to pregovora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine kojem pripada i Sindikat djelatnika Leda s upravom tvrtke.

"Kada je u pitanju tvrtka Ledo, ona ima djelatnike organizirane u sindikat koji je u sastavu našeg Sindikata. Kao jedan od svojih glavnih ciljeva postavila, još prije ove odluke o gašenju proizvodnjom, bilo je potpisivanje kolektivnog ugovora sa što većim pravima. Kada su u pitanju prava radnika, ishodili smo da svakom radniku po svakoj godini provedenoj kod poslodavca bude isplaćena polovina prosječne plaće te varijabilni dio, uz ostala primanja i prava. Ono što je postignuto je pozitivno u odnosu na normativne akte. Zakonom o radu je to regulirano od tri do šest plaća u iznosu od jedne trećine plaće. Dogovorili smo se da se radnicima kumulativno zbroje sve godine s prekidima. Ako je netko bio na bolovanju ili duže odsutan i to će mu se vrijeme obračunati. Isto tako, napravili smo dvije zaštitne grupe. Jedna su bili invalidi, a druga žene do 50 i muškarci preko 55 godina i samohrani roditelji. Njima poslodavac nije mogao otkazati ugovor o radu bez suglasnosti Sindikata , kaže za Hercegovina.info predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić.

On ističe kako nisu točne informacije da su djelatnici koji ostaju bez posla već pronašli nova radna mjesta.

"U dogovoru s radnicima mi smo procjenjivali njihovu situaciju i trenutne mogućnosti, primjerice imaju li neko rješenje na tržištu rada. Nitko, do dana kada smo postigli dogovor, nije iznio da ima neko rješenje ili da je obavio razgovore s nekim eventualnim novim poslodavcem. Bilo je dezinformacija u javnosti da su djelatnici već našli rješenja, da neki jedva čekaju da dođu, ali to nije točno. Imali smo sastanak sa svim radnicima. Njihovo stanje je takvo, da odlaze sa svim pravima na burzu rada. Ovisno koliko je tko proveo u tvrtki, on će imati određenu materijalnu podršku s biroa. Netko će tu biti i do dvije godine, ovisno o stažu. Nekima je ovim jedno od dobrih rješenja jer im je ostalo malo do mirovine, a dobili su ovu otpremninu, ne u skladu sa zakonom o kolektivnom ugovoru, nego po dogovoru koji se odnosio na sve radnike bez obzira kakav će njihov status biti poslije. Jedno pravo nije isključivalo drugo", ističe Avdagić.

Ledo Čitluk

Sindikat je ishodio i dodatni mjesec ugovora djelatnicima,.

"Prva grupa koja ne podliježe zaštitnim mjerama i za koju Sindikat ne treba davati suglasnost otkaz ugovora o radu.  Ispregovarali smo za zaštitne grupe 70% umjesto 50 % kako to stoji u Kolektivnom ugovoru,  a ostali koji nisu u jednoj od zaštitnih grupa dobit će 60%, u odnosu isto tako na 50% kako je regulirao Kolektivni ugovor. Djelatnicima je 1. studenog trebao biti otkazan ugovor o radu, ali svi ostaju u radnom odnosu do kraja godine. Produžili smo radni odnos dogovorom za jedan mjesec". 

No, unatoč svemu kaže kako je ovo samo mala zadovoljština za ljude koji ostaju bez svojih radnih mjesta.

Ledo Čitluk

"Ništa ne može kompenzirati izgubljeno radno mjesto i o tome ne možemo govoriti. Tu imamo jedan drugi socijalni i moralni karakter. No, u poređenju s drugim tvrtkama i kakva su prava, moram biti iskren i reći da je ipak poslodavac bio bolji i moralniji u odnosu na poslodavce diljem BiH".

Predsjednik Sindikata PPDUVIT ispričao nam je i anegdotu sa sastanka prilikom dogovora o Kolektivnom ugovoru.

"Razočarao sam se prilikom dogovora o Kolektivnom ugovoru. Nažalost, ponovno sam potvrdio određene dileme i sumnje, a to je da je kapital danas vrijednost u svemu, a da su sve druge vrijednosti potisnute. Tako, kada smo pregovarali i kada smo došli do članak u kojem se govori o minimalnoj plaći, jedan od pregovarača iz drugog socijalnog partnera, koji je sjedio nasuprot sindikata je u jednom trenutku rekao: "Ukoliko niste za ovu plaću onda možete ići ća, a ovdje ćemo dovesti Azijce". To je za mene bio šok. Znači, vi nama niste više potrebni s vašim zahtjevima, mi ćemo uvesti radnu snagu", ističe.

On kaže kako su takve poruke izrazito loše i da takvim poslodavcima nije mjesto u BiH.

"Ja i ovaj Sindikat se suprotstavljamo uvozu i jednog radnika izvana dok se ne pruži šansa i mogućnost domaćoj radnoj snazi. Malo je nedostajalo da se sastanak prekine, osobno sam udario rukom po stolu. Razočarao sam se, to je bilo nekorektno i nehumano. Tvrtka posluje pozitivno s milijunskom dobiti, a mi moramo razgovarati o nekoj "crkavici", solidarnoj, a ne zadovoljavajućoj koja može omogućiti egzistenciju radniku i njegovoj obitelji. Imat ćemo jeftinu radnu snagu, a skupa nek ide van, to su loše poruke i takvi ne zaslužuju da budu na području BiH, u bilo kojem kutku zemlje. To nije ljudski. Druga je stvar da vi morate dizati kredit da bi isplatili otpremnine ili dati plaće. Tu dobit je ostvario radnik, nije to samo umijeće menadžmenta", zaključio je Avdagić.

Avdagić je dodao kako nije želio biti kreator loše sudbine niti jednog radnika. Ukoliko je netko stupio u brak, ima nekretninu, a za nju kredit, on ide u stečaj. Koja je njegova sudbina, upitao je na kraju.

Podsjetimo, Ledo Čitluk voju proizvodnju u Čitluku gasi nakon 23 godine rada.

"Nakon pažljivog razmatranja, donijeli smo odluku da zatvorimo proizvodni pogon u Čitluku u BIH, s 1. prosincem ove godine. Očekujemo da će ova odluka rezultirati gubitkom 52 radna mjesta koji se nalaze u Bosni i Hercegovini i naš je prioritet pružiti podršku kolegama na koje ova odluka direktno utječe", odgovorili su iz Leda na naš upit još početkom mjeseca.

Proizvodit će se u drugim krajevima BiH.

"Ukupno zapošljavamo oko 3.500 kolega na tržištima Adriatic regije, uključujući i nekoliko stotina zaposlenika u području logistike, prodaje, marketinga i drugih funkcija koji će nastaviti raditi u Ledu u Bosni i Hercegovini. Proizvode za Bosnu i Hercegovinu nastaviti će proizvoditi naše druge proizvodne lokacije", dodali su.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.