KRAH IT GIGANTA Bili su među vodećim tehnološkim tvrtkama u BiH, danas otpuštaju 500 radnika

Programeri

Od "people first" do "people last" – tako bi ukratko glasio opis HTEC Group globalne tvrtke za consulting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda koja posluje u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, tvrtka je u posljednja dva mjeseca otpustila oko 500 radnika, a otkazi i dalje prijete. Prema tvrdnjama otpušenih radnika, otkazi se dijele preko noći i to radnicima koji su imali vrhunske ocjene na svim evaluacijama i odlične performanse. Pritom se ne navode ni razlozi otkaza jer o tome ne žele pričati, javlja Akta.ba.

Kako kažu, do prosinca 2022. godine stanje u tvrtki je bilo odlično i djelovalo je da je sve u redu. Nakon što je nastupila kriza krenuli su masovni "sporazumni" otkazi ugovora o radu bez ikakvog objašnjenja. Povišice i napredovanje je zamrznuto i ljudi su uvjetovani da odlaze iz tvrtke u zamjenu za kompenzaciju od jedne do dvije plate. 

Za sada se iz tvrtke nisu oglašavali.

Podsjetimo, HTEC Group, globalna tvrtka za consulting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, akvizirala je sarajevski "Mistral Technologies", jednu od vodećih tehnoloških tvrtki iz BiH u rujnu prošle godine.

Sa sjedištem u San Francisku, HTEC Group su 2008. godine osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Posjeduju urede na 29 lokacija širom svijeta, a s pridruživanjem tvrtke Mistral, danas broji skoro 600 zaposlenih u Bosni i Hercegovini i preko 2000 na području Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Nizozemske, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Preuzimanjem Mistrala najavili su da će tvrtke zajedno raditi na tome da kroz partnerstvo pruže što veću dodatnu vrijednost svojim klijentima, zaposlenima i zajednicama u kojima djeluju.

Ipak, situacija je završila sasvim suprotno.