KONGRES SDA U SARAJEVU Bakir opet predsjednik, dva istaknuta člana se nisu pojavila

Bakir i Sebija Izetbegović
FENA

Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, počeo je u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom razdoblju bio na čelu SDA.

Bakir jedini kandidat

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem rujna utvrdila kandidata za predsjednika i listu kandidata za potpredsjednike SDA. Konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Kako je tada priopćeno, kandidata za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet županijskih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko distrikta BiH.

Također je navedeno da je Šemsudin Mehmedović imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri županijske/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija.

Na kongresu se nisu pojavili Mehmedović i još jedan istaknuti član stranke, Adil Osmanović.

Kongres je kritizirao i bivši član stranke, funkcioner SDA i ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović.

"Mislim da to više nije ni Kongres, to je Bakirov skup poslušnika. Sve će se na kraju svesti da će predsjednik biti izabran aplauzom. Pitanje je koliko su oni koji su spremni rušiti demokratske procedure i akte svoje stranke sposobni da ruše i sustav države i državnih zakona i procedura" , kazao je  Ahmetović.

Na Kongresu će biti birano i devet potpredsjednika SDA

Izborna komisija je sačinila listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike utvrđuje novoizabrani predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika.

Kandidati za potpredsjednike stranke su: Hamdija Abdić, Jasmina Biščević Tokić, Senad Bratić, Eldar Čomor, Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Mahir Dević, Šefik Džaferović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Mersad Mujić, Fadil Novalić, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Asim Sarajlić, Fahrudin Skopljak, Safet Softić, Šerif Špago, Jasmin Spahić, Haris Zahiragić, Mirsad Zaimović i Muamer Zukić.

Prije izbora organa i funkcionera Stranke, predsjednik SDA Bakir Izetbegović bi trebao podnijeti Izvještaj o radu SDA između 7. i 8. Kongresa.

Izetbegović je na početku Kongresa kazao da mu prisustvuje više od 1.200 delegata, te brojni gosti, među kojima su predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, udruženja itd.

Kao gosti Kongresu, između ostalog, prisustvuju ambasadori: Republike Turske, Republike Bugarske, Republike Azerbejdžan, NR Kine, Mađarske te Palestine, a prisutni su i predstavnici ambasade Islamske Republike Pakistan, Islamske Republike Iran, Kraljevine Švedske...Zanimljivo je da nema predstavnika SDA-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Među ostalim gostima, prisutni su i predstavnici političkih partija: NES, Demokratska fronta, Stranka za BiH, HDZ1990, SDA Sandžaka, SDA Hrvatske, SDA Kosova, Bošnjačka stranka Crne Gore, a prisutna je delegacija AK Partije iz Turske i te brojni drugi gosti.

Na samom početku Kongresa izabrana su radna tijela i usvojen Poslovnik o radu 8. Kongersa.