KOJA ĆE BITI NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U 2024. Najviše će se tražiti trgovci, ugostitelji i zanatlije

Radnici posao

Ako ste trgovac, ugostiteljski radnik, varioc, bravar, godina koja je pred nama mogla bi biti vaša godina, s obzirom da će, prema istraživanjima ova zanimanja biti najtraženija.

Od fakultetski obrazovanog kadra, tražit će se inženjeri, ekonomisti i farmaceuti. A istraživanje koje je sproveo Federalni zavod za zapošljavanje prognozira povećanje plaće za 10 posto kod 75 posto anketiranih poslodavaca.

Rast potrošačkog društva u suprotnosti je sa stanjem na tržištu rada. Sve je manje onih, koji su za relativno male plaće spremni raditi u trgovini, zbog čega se ovo zanimanje našlo na listi najtraženijih. Traže se u Bosni i Hercegovini i druga uslužna zanimanja poput konobara. No, analiza koju je proveo Mojposao.ba, na prvo mjesto svrstava, za mnoge, neočekivano zanimanje.

Nermana Ajanović Hajdarpašić, sa Mojposao.ba kazala je:

“Ta analiza pokazala je da su u našoj zemlji najtraženija zanimanja bila u call centrima, zatim prodajna zanimanja, poput prodavača i komercijalista. vozači i skladištari, ugostiteljska te radnici u proizvodnji i zanatska zanimanja”. 

Slično je pokazalo i istraživanje Federalnog zavoda za zapošljavanje. Trgovac, konobar, bravar, zavarivač – varioc, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, strojarski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Slična zanimanja su bila tražena i u godini koja je za nama, zbog čega su se poslodavci odlučivali na uvoz radne snage.

Zanimljivo da oba istraživanja pokazuju da poslodavci traže radnike sa srednjom školom ili kvalificirane. A da neka zanimanja, poput IT stručnjaka doživljavaju stagnaciju.

Ajanović Hajdarpašić je dodala:

“U 2023. došlo je do pada potražnje u IT Sektoru. Dogodio se preokret. Godinama bilježimo potražnju, i došlo je do zasićenja. Došlo je do otpuštanja u velikim kompanijama vani, a to se odrazilo i na naše tržište.”

Istok Pavlović, digital marketing menadžer kazao je:

“Kreator videa je sada traženije zanimanje nego programeri. To ne kažem samo ja, nego Kevin O Leary iz Shark Tanka. Uzmu koncept posla i ispričaju nam priču o tome, da naprave video, urade jako bogatu fotografiju. Da naprave video od 59 sekundi.”

Ajanović Hajdarpašić kazala je:

“Što se tiče kreativnih zanimanja, za koje su takođe potrebne neke IT vještine. 3D animatori, uvijek postoji potražnja, nije velika, ali je uvijek stabilna. To su industrije koje su u svijetu tražene, mnogo mladih ljudi radi na tim poslovima, od kuće za inozemstvo.”