Klub HDZ uputio inicijativu Elektroprivredi, a skoro pola kluba inače radi u Elektroprivredi

Jasenica
Facebook Jasenica

U ime Kluba HDZ BiH u Gradskom vijeću Mostara, a ispred žitelja naselja Rodoč, Jasenica i Bačevići, vijećnik Kažimir Milićević podnio je inicijativu Elektroprivredi HZ HB da se zaustavi devastacija flore i faune, odnosno prerano presušivanje Jasenice. 

“Poštovani, puštanje u rad HE Mostarsko blato u svibnju 2010. žitelji ovih naselja dočekali su s oduševljenjem i vjerom da će hidroelektrana donijeti novu vrijednost ovim naseljima, kao i Gradu Mostaru. Naime, u tijeku pripremnih radova i same izgradnje mještani su više puta, od strane investitora Elektroprivrede HZ HB uvjeravani da rijeka Jasenica neće biti ugrožena, te da neće biti ugrožena flora I fauna rijeke Jasenice. Moramo naglasiti da rijeka Jasenica u većini godina prije izgradnje HE Mostarsko blato ne bi presušivala, a ako bi presušila to bi bilo u drugoj polovici osmog mjeseca, kod jako sušnih godina. Danas, 12 godina kasnije, nakon izgradnje HE imamo situaciju da rijeka Jasenica presušuje u svibnju, flora i fauna rijeke su u potpunosti uništene, uništena gotovo sva kupališta, cijeli tok Jasenice, poljoprivreda koja se naslanjala na crpnu stanicu uz rijeku, bunari obiteljskih kuća, problem regulacije protoka vode kroz korito rijeke I odvodni kanal koji vodi direktno iz HE u Neretvu i još mnogo toga. Moramo naglasiti da mještani ovih naselja nikada nisu bili i neće biti protiv rada HE Mostarsko blato, nego smo čak mišljenja da je HE Mostarsko blato jako dobar projekat kojim se isoristio vodni potencijal Mostarskog blata i omogućilo obrađivanje zemlje ljudima nastanjenim oko akumulacije. Ono što mi želimo je da se iznađe tehničko rješenje kod Elektroprivrede HZ HB, a tim se rješenjem rijeka vrati u stanje kakvo je bilo prije puštanja u rad HE. U konkretnim rješenjima vezano za navedene probleme nadamo se da ćemo zajedno tragati, da mještani uz čitav tok rijeke budu zadoboljni, a HE nastavi proizvoditi energije. Zamolba gradonačelniku je da ovu inicijativu proslijedi prema EP HZ HB”, navodi se u incijativi koju je podnio vijećnik Kažimir Miličević. 

Inače, HDZ BiH u Gradsko vijeće Mostara ‘spremio’ je pet vijećnika zaposlenih u EP HZ HB, od ukupno njih trinaest. To su Vlatko Marinović, Kažimir Miličević, Stanko Ćosić, Marko Novak i Damir Šunjić.

 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.