KAZNENE PRIJAVE ZBOG UBORKA Aktivisti tužili gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i direktora JP Deponija Mostar

Grad Mostar, demant, uborak, uborak, veleposlanica, razgovor, rješenje, Mostar, Smeće, uborak, uborak, Smeće, Tuzla, deponija, novorođenče, zaštita prirode, voda, građani, vlast u BiH, Ramići, deponija, Smeće, Banja luka, DEP-OT, uborak, jer nas se tiče, tužba, Mario Kordić, Salem Marić
Ilustracija

Aktivisti građanske inicijative "Jer nas se tiče" danas su obavijestili javnost da su podignute kaznene prijave protiv odgovornih za trenutno stanje i izazivanje požara na deponiji Uborak.

Članovi i aktivisti građanske inicijative "Jer nas se tiče" danas su uputili kaznene prijave protiv Direktora JP "Deponija" d.o.o. g. Mirhada Grebovića, Gradonačelnika Grada Mostara g. Maria Kordića, Predsjednika Gradskog vijeća Mostara g. Salema Marića i ostalih NN lica, zbog osnovane sumnje da su prekršili propise i izazvali požar na deponiji Uborak.

Fuad Hujdur, član i aktivist Građanske inicijative "Jer nas se tiče," izjavio je: "Prijavu smo izvršili zbog sumnje da su navedene osobe dozvoljavajući rad J.P. 'Deponija' d.o.o. Mostar, protivno propisima koji uređuju ovu oblast, prekoračili granice svoje službene dužnosti, te ne obavljajući službene dužnosti zatvaranja nelegalne deponije djelovali u korist J.P. 'Deponija,' sve na štetu građana grada Mostara i MZ Vrapčići i Bijelo Polje, time povrijeđujući njihova prava."

uborak,jer nas se tiče,tužba,Mario Kordić,Salem Marić

Osim toga, aktivisti sumnjaju da su kršenjem propisa, propuštanjem nadzora i neobavljanjem svojih službenih dužnosti, odgovorni za ugrožavanje čistoće zraka i tla na širem području, direktno utjecali na pogoršanje uvjeta života ljudi, te da su time dana 18.07.2023. godine sudjelovali u izazivanju opće opasnosti izazvane požarom na deponiji.

Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" već četiri godine bori se za zatvaranje deponije Uborak, koja svojim postojanjem već desetljećima zagađuje okolinu i ozbiljno narušava zdravlje stanovnika južnog sliva rijeke Neretve, a pogotovo onih koji žive u njenoj neposrednoj blizini, tvrde iz inicijative.

Poručuju da vrijeme za rješenje problema zvanog deponija Uborak polako ističe, te su svakim danom sve odlučniji u svom zahtjevu da se ista zatvori i pronađe nova lokacija koja neće utjecati na ljudske živote. Građani poručuju: "Nadamo se da će tužieljstvo opravdati naša očekivanja i reagirati u skladu sa zakonom. Mi i dalje ostajemo vjerni našim ciljevima: Zatvaranje i sanacija postojeće deponije te iznalaženje nove lokacije za JP 'Deponija'."