KATEGORIJA U KOJOJ JE BiH MEĐU NAJBOLJIMA Plaćeni porodiljni dopust najduži u San Marinu, najkraći u SAD

povrće, voće, zdravlje, libido, vitamini, zdrava hrana, plodnost, cink, orašasti plodovi, neplodnost, porodiljni, plaćeni dopust, BIH, USA
pexels

Situacija vezana uz prava porodilja i porodiljske naknade predstavlja značajan problem u mnogim zemljama diljem svijeta. Prema podacima World of statistics koji su iznijeli broj plaćenih dana na koje zaposlena porodilja ima pravo, Bosna i Hercegovina (BiH) kotira među vodećim zemljama po pitanju prava porodilja, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) među najlošijim zemljama na svijetu po ovom pitanju.

Sadržaj se učitava...

Naknade u svim županijama nisu jednake, ali godina dana dopusta se poštuje

BiH se ističe po svojim politikama koje podržavaju prava porodilja. U zemlji postoje različiti režimi naknade plaće porodiljama, koji se reguliraju na razini entiteta i županija. Visina naknade varira od 50% do 100% prosječne plaće porodilje ostvarene u posljednjih nekoliko mjeseci. Na primjer, u Hercegbosanskoj županiji u Federaciji BiH, porodilje ostvaruju pravo na 100% prosječne plaće, dok je u drugim županijama u FBiH visina naknade uglavnom niža.

Unatoč neusklađenosti u visini naknade između različitih dijelova BiH, zemlja se ističe po tome što pruža podršku porodiljama kroz osiguranje naknada za nezaposlene i zaposlene osobe koje koriste prava iz oblasti zaštite majke i materinstva. Međutim, postoje i izazovi s kojima se suočavaju porodilje u BiH, kao što su kašnjenje u isplati naknada i nedovoljan broj stručnih kadrova za liječenje i dijagnosticiranje određenih stanja i bolesti.

Sustav u SAD ne ide u korist majkama, neke privatne tvrtke mijenjaju ukupnu sliku

S druge strane, Sjedinjene Američke Države su među najlošijim zemljama na svijetu kada je riječ o pravima porodilja. SAD su jedna od rijetkih razvijenih zemalja koja nema nacionalnu politiku plaćenog roditeljskog dopusta. Iako Zakon o obiteljskom i medicinskom dopustu, usvojen 1993. godine, garantira novim roditeljima do 12 tjedana neplaćenog dopusta, to je prilično ograničeno.

Plaćeni roditeljski dopust postaje sve češći u privatnom sektoru, pri čemu neke tvrtke nude i do šest mjeseci plaćenog dopusta. Tako prema podacima Fact protocola, kompanija Netflix daje najbolje uvjete svojim zaposlenicama koje odu na porodiljni dopust.

Sadržaj se učitava...

Zakon o radu štiti porodilje u BIH

Ovo pitanje je u Bosni i Herecegovini regulirano Zakonom o radu u kojem jasno piše kako:

1. Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo od dvanaest mjeseci neprekidno.

2. Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, žena može otpočeti porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja.

3. Žena može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.

porodiljni,plaćeni dopust,BIH,USA
Zakon o radu BiH, Član 36.


San Marino najizdašniji po pitanju naknada, Danska i UK među najmanje osjetljivima

San Marino koji najbolje kotira na ovoj listi svojim porodiljama jamči čak 635 dana plaćenog dopusta. Ta je odluka u toj državici donesena uredbom o demografiji iz 2003. godine, pa im je stanovništvo poraslo sa 28.000 na 34.000 stanovnika.

Na drugom mjestu je Bugarska sa 410 plaćenih dana, dok Albanija i BiH dijele treće mjesto sa 365 dana, odnosno godinom dana plaćenog odsutstva.

Najmanje plaćenih dana porodiljnog dopusta majke imaju u Sjedinjenim Američkim Državama, službeno nula ali uz iznimke koje privatnici mogu raditi na svoju ruku. 

Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska plaćaju porodiljama 42 dana, a sve nakon toga je ili neplaćeno ili se očekuje povratak žene na posao.

Na dnu su i Finska, Ujedinjeni Arapski Emirati, te Saudijska Arabija sa 56, 60 i 70 plaćenih dana porodiljnog dopusta.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.