KASNI BERBA Kilogram borovnica ove godine košta 20 KM

borovnice voće
Unsplash

Berba borovnica po brdima iznad Srebrenice počela je sa zakašnjenjem od desetak dana u odnosu ranije, a početna cijena ovogodišnjeg roda je 20 KM po kilogramu.

Jedan od najboljih poznavatelja terena gdje se nalaze najbolji borovnjaci u srebreničkoj općini Dragan Cvjetinović rekao je Srni da je zbog kišnog proljeća slabiji rod nego ranijih godina i da kasnije sazrijeva za berbu.

Cvjetinović, koji godinama ide u berbu borovnica, a nekad vodi i druge koji dolaze turistički, kaže da je ovogodišnja početna cijena 20 KM za kilogram, ali da će za nekoliko dana biti malo niža kada bude sezona punog zrenja borovnice.

To potvrđuju i drugi koji su ovih dana krenuli u berbu i ističu da su plodovi sitniji i potrebno je više vremena da se nabere određena količina u odnosu na godine kada su plodovi bivali krupniji.

Najbolji berači dnevno naberu od šest do osam kilograma, dok su u sezonama, kada je rod bio bolji i krupniji, brali i do 15 kilograma.

Manje je i berača u odnosu na ranije godine. "Mlađi neće, a stariji zbog okomitog i nepristupačnog terena ne mogu ići u berbu", kaže Milojka Petrović, koja svakodnevno bere borovnicu.

Ona dnevno nabere sedam do osam kilograma borovnice i to joj omogućava solidnu zaradu, ali je problem što nekim danima nema kupaca i ne može prodati ubranu količinu.

Berači pričaju da ove godine još nema nakupaca da otkupljuju borovnicu kao prethodnih godina, jer je riječ o malim količinama zbog kojih nemaju interes dolaziti.

"Ranijih godina je po stotinu berača iz Srebrenice i Bratunca bralo borovnice iznad Gubera, po brdu Kvarc i Pribićevcu. Neki su umrli, neki bolesni i ne mogu raditi ovaj naporan posao, neki su zasadili malinu, pa ne mogu stići, a najviše ih je odustalo zbog nemogućnosti prodaje", rekla je jedna od beračica.

Berači očekuju da će se narednih dana pojaviti otkupljivači i da će ih uvečer sačekivati iznad srebreničke tržnice, gdje se obavlja prodaja ubranih količina ovog voća.

Berba borovnice je prilika za dodatni izvor prihoda mnogim obiteljima, koje tako osiguravaju sredstva za nabavku ogrjeva, zimnice i druge potrebe.

Borovnica s ovog područja je izuzetne kvalitete i veoma je cijenjena i tražena na tržištu.