JEDNOKRATNA NOVČANA POMOĆ Prvi put za novorođenčad u FBiH 16 milijuna KM

porodilište,bebe,SKB Mostar,KB dr Safet Mujić

Dopremijer FBiH i federalni ministar financija Toni Kraljević potvrdio je medijima da je Vlada Federacije BiH predložila ovogodišnji proračun Federacije u iznosu 7.474.800.209 KM. Po žurnom postupku očekuje se da ga zastupnici u srijedu, a u četvrtak izaslanici izglasaju u Parlametu FBiH.

Kraljević ističe da je ovogodišnji proračun FBiH najveći do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji.

"Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 milijuna KM. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta", rekao je Kraljević.

Kaže da je predviđeno povećanje sredstava za isplatu mirovina za 317,17 milijuna KM, za usklađivanje mirovina u skladu sa zakonskim propisima, prenosi Fena.

"Također, naknade za braniteljske kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 milijuna KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 milijuna KM", istaknuo je Kraljević.

Kreditna linija preko Razvojne banke uvećana je za pet milijuna KM za stambeno zbrinjavanje mladih, te ukupno iznosi 20 milijuna KM, kazao je Kraljević.

"U oblasti poduzetništva napomenuo je da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona, zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i zakon o poticaju razvoja malog gospodarstva. Te dvije stavke su značajno uvećane za 18,4 milijuna KM, čime će se značajno povećati konkurentnost naših obrta te malih i srednjih poduzeća.

Kapitalni transferi koji idu prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 milijuna KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori financiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 milijuna KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv", naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je poručio, planirano je 50 milijuna KM.

Radi se o do sada najvećem iznosu koji je izdvojen za financiranje Fonda solidarnosti i koji je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 16,5 milijuna KM. A ukoliko se bude radio rebalans proračuna ova stavka će se, ističe, nastojati uvećati.

Također, u okviru sredstava predviđenih za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset milijuna KM namijenjeno je za biomedicinsku potpomognutu oplodnju.

Osim navedenog, u proračunu o kojem trenutno na sjednici Zastupničkog doma raspravljaju zastupnici, transferi poljoprivredi su povećani za 11 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun.

Zatim, ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 milijuna KM i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 milijuna KM.