FOTO  JEDINA ŽENA U BIH S DVIJE CMAS ZVJEZDICE Na početku se bojala ući u vodu, a sada pomaže u poplavama i potresima

anastasija ćorović,civilna zaštita,cmas zvjezdice

Anastasija Ćorović, banjolučanka, jedina žena u Bosni i Hercegovini koja se može pohvaliti da je vlasnik dvije CMAS zvjezdice, tj. zvjezdice Svjetske podvodne federacije, ali i jedina žena koja je edukator za potragu i spašavanje na vodi.

Krenulo je od Službe spašavanja i Civilne zaštite, da bi danas bila tu gdje jest.

“Kada sam upisala Medicinski fakultet u Foči, trenirala sam na umjetnoj i prirodnoj stijeni. U sklopu penjačkog kluba “Wolf” iz Foče, data mi je prilika da se priključim njihovom timu za potrage i spašavanja. Poslije nekoliko godina, postala sam član Gorske službe spašavanja, stanica Foča. S obzirom na to da GSS usko surađuje s Civilnom zaštitom, par puta su me pozivali na akcije potrage i spašavanja u raznim situacijama i kada sam god imala priliku, odazvala sam se njihovom pozivu. Potom sam dobila mogućnost sudjelovanja na vježbama potrage i spašavanja na vodi, u vodi, u ruralnim područijima, kao i u urbanim područijima”, kaže Anastasija za hercegovina.info.

Zaraditi CMAS zvjezdice, nije nimalo lagan ni brz proces. Trud, rad i zalaganje, kao i vrijeme i posvećenost i ovaj put su prepoznati i doveli su Anastasiju u red spašavatelja koja stoji rame uz rame sa svojim muškim kolegama, nimalo ne zaostajući u radu. Riječ je o Programu obuke za hitne slučajeve i reagiranje na katastrofe, koji se realiziraju u suradnji Turske agencije za suradnju i koordinaciju i turske humanitarne organizacije IHH-a, realiziranom u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Anastasiji je ovo polaganje ostalo u lijepom sjećanju.

“Ne mogu reći da je bilo jednostavno zaraditi ove dvije zvjezdice, još kada uzmem u obzir da sam imala strah od ulaska u vodu s bocom i da sam zamišljala ronjenje skroz drugačije nego kakvo je u suštini, bilo je naporno, ali se na kraju isplatio napor. Moja prva obuka koju sam prolazila za ronjeje, bila je u Jajcu. Poslije te obuke, sljedeća je bila u Antaliji, u Turskoj. Prilikom te obuke, svaki dan smo bili na terenu preko 12 sati, što nam je na kraju i donijelo dobre rezultate. Kada je ronjenje u pitanju, muškarci i žene podliježu istom pritisku, imaju iste zadatke i tu nema razlike. Za ronjenje je najvažnije da se nema strah od dubine. Ja sam dobro savladala plovnost, rad na kompasu, snalaženje u vodi, što mi je dodatno olakšalo da danas ronim opušteno, bez straha i potpuno skoncentrirana.”

Razlika između sticanja prve i druge zvjezdice, u njenom slučaju je bila u tome da je prvu stekla u Jajcu, drugu u Turskoj, tj. da je prvi put ronila u jezeru, a drugi u moru, ali da je more manje zahtijevno od jezera, čistije je i bolje se vidi pod vodom. Učili su i potragu bez boce i sva ta znanja će joj značiti kao članu Službe spašavanja. Također, s dvije CMAS zvjezdice, može roniti bilo gdje u svijetu u bilo kojim vodama.

Voda nije jedini teren gdje se Anastasija sjajno snalazi. Bilo gdje, u bilo kojoj situaciji gdje je potrebna pomoć, Anastasija može sudjelovati i da svojim znanjem i iskustvom mnogo doprinese. Od poplava koje su 2014. godine zadesile Bosnu i Hercegovinu, do potresa koji su se dogodili 2020. i 2021. Anastasija je bila dio tima za spašavanje.

"Posebne akcije i one koje su mi ostale urezane u pamćenje jesu potres u Kostajnici, 2020.godine i poplave u Doboju, šest godina prije toga. Kada su objavili poziv preko fakulteta da su potrebni volonteri u Doboju, prijavila sam se i trudila sam se da dam sve od sebe. Radila sam na čišćenju grada od ujutro do uvečer, dijelili smo hranu jedni s drugima. Koliko god to sada zvučalo čudno, bio je to težak posao sa složnim ljudima koji su tu sudjelovali. U Kostajnici sam ostala 10 dana, propustila sam blagdane, tj.nisam ih provela kod kuće, s obitelji, ali i to je bilo lijepo i jedinstveno iskustvo", kaže nam.

Ova mlada djevojka trenutno radi kao spašavatelj na ski stazama na Jahorini. Imala je želju da sa svojim timom ode u Tursku u oblast koja je pogođena potresom, ali s obzirom na to da nije dobila odgovor, nije mogla otići s njima. Iako je isprva bila velika količina straha od nepoznatog, Anastasiju sada najviše privlači ronjenje, te želi i ima u planu da polaže i za treću CMAS zvjezdicu.

Anastasija navodi da bi trebalo biti više žena u službama koje se bave spašavanjem u Bosni I Hercegovini. Koliko god da vlada mišljenje da se time više trebaju baviti muškarci, nije tako. Žene mogu mnogo učiniti, točne su i pouzdane, te bi njihova pomoć sigurno dobrodošla u brojnim situacijama. Njeno iskustvo, ali i znanje koje stječe na fakultetu će je sasvim sigurno u budućnosti vinuti još dalje u zvijezde kada su u pitanjeu Službe spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.