JE LI VALENTIN UBIJEN? Majka Mira pet godina dokazuje da nije poginuo nesretnim slučajem

Valentin Vujica

Daleko od medijske pažnje Mira Tuka iz Kiseljaka više od pet godina vodi bitku da dokaže da je pogibija njenog sina Valentina Vujice u krugu tvrtke „BFS Kreševo“ ubistvo, a ne nesretan slučaj. Njeno inzistiranje kod nadležnih da reagiraju, nailazi na zid šutnje i opstrukcija. Vjeruje da sve što se događalo tijekom istrage ima mnogo sličnosti sa slučajem ubojstva Dženana Memića u Sarajevu, a to je povezanost s policijskim službenicima koji po njoj kriju prava saznanja o pogibiji njenog sina. O tome uzalud piše na razne adrese.

Iako je Tužiteljstvo SBŽ “rutinski” zaključilo slučaj, Mira Tuka i dalje dobiva informacije koje potvrđuju njenu sumnju da je u pitanju ubojstvo sina Valentina, pa i imena ubojica i to od osoba dobro upućenih u istragu.

„Zašto nisu izvršena određena vještačenja, zašto nemam prava na obdukcijski nalaz, zašto nisu saslušane pojedine osobe, a meni su putem pojedinih ljudi došla saznanja da se nije odigralo onako kako tužiteljstvo zaključuje. U prethodnom vremenu imao je ozbiljnih prijetnji od strane pojedinih osoba s područja Kiseljaka”, navodi ona za Žurnal.

„Bit će riješen. Treba vremena. Sin ti je nažalost ubijen....“, poručio joj je iskusni odvjetnik koji je izvršio uvid u dokumetaciju, posjetio mjesta događanja i razgovarao s pojedinim osobama u Kiseljaku i Kreševu.

U međuvremenu, Mira je dobivala i telefonske pozive nepoznate osobe koja je pitala je li spremna platiti za istinu o Valentinu. Poslije je pozivala taj broj, no odgovora nije bilo.

“Ima tu mnogo nedorečenih i neistraženih detalja, trebalo je pritisnuti neke svjedoke, no neki su radili “na crno” ili su naprasno napustili tvrtku”, rekao je u neslužbenom razgovoru za Žurnal jedan policijski službenik.

Valentin Vujica je pronađen mrtav u proizvodnom pogonu tvrtke Stamal – BFS Kreševo 21. prosinca 2017 godine. Prema navodima uprave tvrtke, Valentin je samoinicijativno ušao u tzv. usipni koš kako bi otklonio kvar na spirali vratila mašine. Mašina se pokrenula što je prouzročilo smrtne ozljede. Iako je tvrtka „BFS“  iza koje stoji Goran Stanić, član financijski i politički moćne obitelji Stanić iz Kreševa pokušala izbjeći odgovornost za svoje propuste, pravosnažnom presudom naložena je isplata odštete obitelji nastradalog Valentina Vujice. Mašina gdje je Vujica pronađen mrtav, nije imala uporabnu dozvolu, jer je prerađivana za druge namjene od predviđenih. Više od godinu dana Stanić izbjegava platiti po sudskoj presudi.

No, za Miru Tuka odšteta za pogibiju njenog sina je nevažna u odnosu na želju da se spozna i predoči prava istina o onome što se dešavalo te večeri u pogonima tvrtke. Neslužbeno dobiva uvjeravanja da su ubojice identificirane, no da treba još malo vremena.

Sve to traje već šestu godinu...