IZBOR NAJBOLJIH Proglašeni dobitnici regionalne nagrade 'Srđan Aleksić', u užem izboru i naša urednica

Franjo Topić, mediji, Vlada HNŽ, transfer, djeca, tragedija, Hrvatska, HRT, sloboda medija, HND , Andrej Plenković, vijesti, transfer medijima
Ilustracija

Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i zagrebački portal Novosti dobitnici su ovogodišnje Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“, priopćili su organizatori.

U kategoriji za novinarsku hrabrost i izuzetnost nagradu je dobila Bojana Jovanović, novinarka i urednica KRIK-a. Njeni tekstovi, kako piše Helsinški parlament građana Banja Luka, precizno razotkrivaju poveznice između organiziranog kriminala i ljudi u vrhu državnog aparata. Njihovo razotkrivanje, prema mišljenju petočlanog žirija, pruža uvid u srbijansku političku stvarnost – da je organizirani kriminal ne samo povezan s državnim aparatom, nego i vođen i štićen iz njegovih najviših vrhova.

Osim Jovanović, nagrađen je i novinar BIRN-a BiH Haris Rovčanin koji je pobijedio u kategoriji “Za doprinos zajednici”, a žiri je ocijenio da njegov rad nadmašuje dosege uobičajenog novinarskog rada.

“On je Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu BiH učinio iznimno edukativnom, preglednom i živom, prilagođenom vizualnom senzibilitetu mladih generacija”, a u objašnjenju žirija se navodi da u “nacionalizmima opterećenim društvima”, njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću.

U kategoriji „Za medije“ ove godine se među nominiranima istakao portal Novosti iz Zagreba čiji kvalitetu sadržaja je, kako se navodi, konstantan, dosljedan i profesionalan. Portal Novosti je društveno angažiran medij koji svakog tjedna donosi tekstove koji, prema ocjenama žirija, utječu na jedno društvo, ali i regiju.

Pored dobitnika nagrade, ove godine su veoma visoko bili rangirani novinari Hrvoje Šimičević i Josip Bohutinski iz Hrvatske, Bojan Tončić i Darko Šper iz Srbije, Kristina Perić i portali Buka i Prometej iz Bosne i Hercegovine.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginaliziranih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti, te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Na atječaj koji su raspisali Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske, ove godine su stigle 41 nominacije za 31 novinara/ke i 10 medija.

U sastavu petočlanog žirija, ove godine su bili: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Slavica Lukić i Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora) i Borislav Kontić (Bosna i Hercegovina).

Svečana dodjela nagrada bit će organizirana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. prosinca, u Banjoj Luci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.