IMPLEMENTACIJA DOGOVORA IZ MOSKVE Milorad Dodik razgovarao sa Sergejem Lavrovom

Milorad Dodik
Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na svojoj službenoj Facebook stranici objavilo je informaciju o telefonskom razgovoru člana Milorada Dodika s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Priopćili su da je razgovor održan na inicijativu Dodika.

"Dana 28. veljače na inicijativu bosanskohercegovačke strane održan je telefonski razgovor Ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom. Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka Predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u prosincu 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu", navodi se.

"Ponovo je potvrđena zajednička opredijeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma o Bosni i Hercegovini, suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u njima i odobreni od strane Vijeća sigurnosti UN-a preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda Republike Srpske. Detaljna razjašnjenja ruske strane u vezi sa situacijom oko Ukrajine, razlozima relevantnih odluka koje je donijelo rukovodstvo naše zemlje primljena su sa razumijevanjem", priopćeno je.