IMALA JE ŠIFRE ZA SKY I ANOM Disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković

Diana Kajmaković
BIRN

Na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku protiv Diane Kajmaković, svjedoci, uposlenici Državnog tužiteljstva pojašnjavali su postupanje tužene u predmetima vezanim za Sky i Anom aplikacije, te informacije koje su dobivane od sigurnosnih agencija, javlja Detektor.

Dubravko Čampara, tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kazao je da su predmeti vezani za aplikacije Sky i Anom dobiveni u ljeto 2021. godine, navodeći da je prva saznanja dobio on od Ministarstva unutarnjih poslova RS-a. O tome je, kako je kazao, obavijestio tada glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić i njenu zamjenicu Ozrenku Nešković, nakon čega je formiran odsjek za rad na ovim predmetima.

Do promjene tima, kako navodi, dovodi smjena Tadić i dolazak Milanka Kajganića, koji za šeficu Posebnog odjela za organizirani kriminal postavlja Dianu Kajmaković, te donosi odluku o formiranju odsjeka za Sky predmete.

Čampara je kazao da je zbog nepoznavanja aplikacija organiziran sastanak s Europolom u njihovom sjedištu. Njemu su nazočili Džermin Pašić, Kajmaković i on.

"Otišli smo tražiti da ti podaci što brže dolaze. Dogovorili smo da se dostavljaju Sienom, sigurnosnom vezom. Primali su se u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a otvarali su se putem šifre. Kajmaković je inzistirala da ima šifru i da ih ona otvori", ispričao je Čampara, navodeći da to nije bilo uobičajeno za Tužiteljstvo i da je Kajmaković predmete otvarala sa suradnicima, te jednu kopiju davala policijskoj agenciji.

"U veljači, ožujku, nas MUP ŽS obavještava da imamo problem s tom vrstom suradnje jer se pojavilo ime Kajmaković. O tome se obavještava glavni tužitelj i prestaje ova suradnja, i ide se na međupolicijsku suradnju", navodi Čampara.

Povišen, naredbodavan ton Diane Kajmaković

Osvrćući se na događaj iz maja 2022. godine koji se tiče susreta sa Plakalovićem iz MUP-a ŽS-a, Čampara je kazao da je Plakalović tužitelju Pašiću donio izvješće za ove aplikacije, nakon čega ga Kajmaković poziva na sastanak.

Odgovarajući na pitanje kakav je bio ton Kajmaković, Čampara je naveo "povišen, naredbodavan".

Svjedočeći, Čampara je naveo da mu je poznat pretres sefa koji je dužila Kajmaković, navodeći da pretpostavlja da su se unutra nalazili predmeti. Kazao je da mu je poznat samo dio koji je njemu dostavljen, navodeći kako su to bili dokazi Obavještajno-sigurnosne agencije upućeni njemu za predmet vezan za Prijedor.

"Dobio sam to sa zakašnjenjem od godinu dana. Ja sam dobio u ožujku ove godine, a došlo je u ožujku 2022. godine", naveo je Čampara dodajući da mu nije bilo poznato da su ovi podaci stigli.

Tužitelj Čampara je, odgovarajući na pitanje pravne zastupnice Senke Nožica, kazao da informaciju nije pročitao u ožujku 2022. godine.

On je potvrdio tvrdnju Senke Nožica vezano za tri različita razdoblja u kojima se postupalo po aplikacijama, potvrđujući da je drugo razdoblje bilo od siječnja 2022. godine do razrješenja Kajmaković 27. svibnja 2022. godine.

Pojasnio je da je u CMS-u napravljen poseban dio za tužitelje koji postupaju u predmetima vezanim za Sky aplikaciju, te da prvobitno izvješće dolazi glavnom tužitelju koji se potom signira zamjeniku. Zamjenik pregleda tu informaciju i u CMS-u odredi tko će raditi predmet.

Kajmaković: Ja sam ovdje šef

Osvrćući se na događaj iz svibnja 2022. godine, Čampara je kazao da je Kajmaković rekla: "Ja sam ovdje šef, sve ćeš meni donositi", na što je Plakalović kazao da nije takav dogovor i da će to prenijeti zapovjedniku.

Potvrdio je da je Kajmaković znala Plakalovića i da ona inače komunicira povišenog tona.

Čampara je kazao i da su u aplikacijama spominjani i drugi tužitelji, ali i suci i odvjetnici, te da to nije problem već ono što stoji iza toga.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) tereti Dianu Kajmaković, suspendiranu zamjenicu glavnog tužitelja, po tri točke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužitelja radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužitelja ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet.

Davor Knežević, istražitelj u Državnom tužiteljstvu, kazao je da je radio na predmetima s tužiteljicom Kajmaković "od istrage do optužnice".

Pojašnjavajući postupanje s informacijama koje imaju oznaku povjerljivosti, Knežević je kazao da je Kajmaković dobivala i otvarala te informacije i da je, ukoliko je to vezano za istragu, pozivan postupajući tužitelj. Ukoliko se nije znalo da postoji istraga, tražile su se dodatne provjere policijskih agencija, a informacija se odlaže u sef.

Kazao je da su sve te informacije bile podložne vraćanju, te naveo da su one u sefu bile "svježe informacije" dobivene u razdoblju od postavljanja Kajmaković za šeficu Posebnog odjela.

Ocjenjujući rad tužene Kajmaković, Knežević je kazao da je imao privilegiju da bira i da je ona slovila za najboljeg, te da nije uočio da je uradila bilo što što nije u skladu s pravilima.

Čampara dolazio i pročitao informaciju

Na pitanje tužene Kajmaković o informaciji koja je bila vezana za Prijedor, svjedok je naveo da je tužitelj Čampara dolazio i pročitao informaciju.

Dodatnim pitanjem Alena Kurspahić-Nadarević je tražila pojašnjenje ovog navoda. Svjedok je kazao da je jedna informacija došla, ali u jednom razdoblju Državno tužiteljstvo nije preuzelo ubojstvo, nego samo radilo na organiziranom kriminalu, te da je tužitelj izvršio uvid.

Knežević je na pitanje Sanina Bogunića, člana Prvostupanjskg disciplinskog povjerenstva, o tome je li se informacije označene stupnjem povjerljivosti prosljeđuju ili daju na uvid tužiteljima, kazao da im se daje da pročitaju.

Edib Sikira, koordinator predmeta u Državnom tužiteljstvu kazao je da radi s tužiteljem Hukeljićem, te da ga je 28. srpnja 2022. godine pozvala Kajmaković u ured.

"Pitala me je li mi poznata odluka za formiranje tužiteljskog tima u kojem smo Mirza Hukeljić, Bojana Jolović i ja - ispričao je Sikira, navodeći da je od njega traženo da provjeri sadržaj te odluke.

"Pozvao sam Hukeljića, prenio što se dogodilo i rekao mi da ne dajem odluku i da sačinim službenu zabilješku", kazao je navodeći da Kajmaković nije tražila bilo kakvu drugu odluku.

Na pitanje punomoćnice Lejle Čović je li u predmetu koji vodi tužiteljski tim saslušavana Kajmaković, Sikira je kazao da jeste, dodajući da su tužitelji bili prisutni, te da je tada postojala odluka o formiranju tužiteljskog tima.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 26. svibnja 2023. godine.