IMA LI U MOSTARU NEUMA Nekako se čini da je Mostar opet ostao bez vlasti, i da su od jučer svi u oporbi

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Da je Mostar Bosna i Hercegovina u malom, te da se stanje iz države ponajviše prelije upravo u grad na Neretvi pokazala je nedavna dodjela priznanja američkim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini, gdje su nakon višednevne rasprave Srbi ipak ostali osamljeni u podršci Miloradu Dodiku i bojkotu dodjele priznanja.

Taman kada se primirila ta situacija čini se da se i atmosfera iz Neuma lagano prelijeva na Gradsko vijeće Mostara, te su rijetkima koji su pratili jučerašnju sjednicu HDZ i SDA zvučali kao stranke koje su jedna drugoj oporba, a ne koje čine vlast.

Mostarska SDA na jučerašnjoj sjednici nije dala gradonačelniku suglasnost da pregovara o uvjetima kreditnog zaduženja kako bi se riješilo pitanje Uborka, a HDZ je SDA-u s dnevnog reda skinuo zaključak o ruševinama.  Oporba je mogla mirovati, s obzirom kako se ponašala vlast.

“Znate da kontaktiramo s EBRD-om za jedan kredit od pet milijuna eura u realizaciji plana prilagodbi, jedan od koraka je odluka koju vi donosite. Ovo je tehnička odluka, da bi se moglo pregovarati, a uvjeti kredita biti će naknadno komunicirani”, kazao je Kordić koji je tražio suglasnost da krene u pregovore za kredit.

Salem Marić je pak imao potrebu da kaže da bi suglasnost na pregovore trebalo ostavit za sljedeću sjednicu.

“Osobno mislim da je ovo neophodno da se donese, ali način na koji nam je ovo stavljeno na klupe, mislim da Vijeće i Grad Mostar ne zaslužuju ovako ozbiljnu temu, da mi dođemo na sjednicu i dobijemo ovako prijedlog odluke, gdje bi se Grad trebao zadužiti i to u velikom iznosu. Podsjetit ću prije toga da smo imali nasjednici održanoj 27. srpnja prošle godine zaključak da se zadužuje gradonačelnik Grada Mostara i predsjednik GV Mostara da obave razgovore s Vladom FBiH, Vijećem ministara, kao i sa svjetskim financijskim institucijama s ciljem preuzimanja kreditnih obveza Grada Mostara i mogućnosti novih zaduženja. Po ovom zaključku ja nisam ništa sudjelovao niti radio kao predsjednik GV. Ne znam je li gradonačelnik, ali evo reče da ima od ministarstva financija nešto. Predlažem da ova točka ide na narednu sjednicu GV Mostara, a da se ovo pripremi malo ozbiljnije”, kazao je Marić. Ukratko, nije on išao na razgovore.

Gradonačelnik je odgovorio da je razlog što je odluka ubrzano došla na Vijeće vremenska stiska, i da je ovo odluka koju EBRD traži kao jedan od koraka u smislu zaduženja. Ponovio je da odluka ne prejudicira od koga će se i kako uzeti kredit nego otvara mogućnost da se ove godine privedu kraju razgovori. “Nemam ništa protiv da ona bude i na narednoj sjednici, međutim gubimo bitnih mjesec dana”, kazao je Kordić.

Federalno Ministarstvo okoliša je donijelo plan prilagodbe za deponiju u trajanju od 5 godina. Tijekom tih 5 godina treba deponiju zatvoriti. Plan prilagodbe definira korake koje treba napraviti i cijenu koštanja tih koraka. Da bi se napravio prvi korak potrebno je kreditno zaduženje. EBRD je potpisao mandatno pismo (iskazivanje interesa) za deponiju, no Kordić zahvaljujući SDA-u nema suglasnost da pristupi pregovorima.

 “Oporbenom” SDA-u pridružila se i oporba, te je i Irma Baralija iz Naše stranke zatražila malo više vremena da se razmisli o kreditnom zaduženju, a u kontekstu vremenske stiske predložila je da se sjednica zakaže za 10 dana. Redali su se onda ostali vijećnici, te su se HDZ-ovi vijećnici suprotstavljali zaključku o ruševinama koji je na dnevni red želio uvrstiti Marić, a SDA-ovci odluci o davanju suglasnosti gradonačelniku.

Salem Marić je ponovio da je Klub HDZ-a očito pripremljen za ovu odluku, dok Klub Koalicije za Mostar istu nije razmatrao. Uslijedila je stanka. Nakon stanke SDA je zadržala stajalište da se s odlukom ide na narednu sjednicu.

I na konferenciji za tisak je djelovalo da je to ona iz Neuma, kada je Čović kazao da se osjeća prilično potrošenim, a Izetbegović spominjao narednu rundu, poput Salema i naredne sjednice.

Kordić je malte ne izravno kazao ono što smo već davno pisali, da je u Mostaru ipak nakon Salema Salem, a i predsjednik GV je njega optuživao za tromu administraciju. I obojica su u pravu. Tromi gradski aparat još se nije pokrenuo kako treba, no lider mostarske SDA bio je dijelom istog aparata kada je bio još gori, izdavao mutne dozvole, kunjao i neradio ništa, no tada se nije bunio, jer je bilo 'Što Salem kaže, Ljubo potpiše'. No, gdje je zapelo. Čini se na urbanizmu. Upravo na potpisu/ima. Nakon niza članaka kojima smo dokazali kako je Grad funkcionirao kada je u pitanju izdavanje dozvola, gdje je svatko na svojoj strani činio urbicide, novi gradski urbanizam dovodio bi stvari u zakonske okvire, a zaustavljao nove urbicide i pogodovanje tajkunima.

Upućeniji upravo tvrde da su jedan od razloga narušenih odnosa SDA i HDZ-a u Mostaru, uz sveopću političku situaciju, višemilijunski gigantski projekti koji su tek u planu gradu, poput Razvitka, na čijem bi mjestu trebala niknuti najveća građevina u Mostaru.