FOTO  IDE LI OPET KUĆI? "Bezopasni" brat ubojice podmetnuo požar u dva doma i pokušao silovanje

Draženko Jasak

Brat ubojice iz Gorice Joze Jasaka Draženko Jasak nakon niza naših članaka sklonjen je iz sela u starački dom, gdje su se potvrdila naša pisanja – da se radi o osobi opasnoj za okolinu. 
On je podmetnuo dva požara, a čak pokušao i silovanje, te ga nijedan dom više ne želi, s obzirom da nije siguran za okruženje. 

Bio u više ustanova

Draženko Jasak brat ubojice Joze Jasaka od dana prisilne hospitalizacije na odjelu psihijatrije u Mostaru, nakon zločina u Gorici 2. kolovoza 2022. godine, bio je smješten u više ustanova na području BiH.
U svim ustanovama u kojima je bio smješten podmetao je požare i svojim ponašanjem nanosio veliku materijalnu štetu i ugrožavao živote ostalih štićenika ustanova, objavljeno je i na društvenim mrežama.

Naime, na facebook stranici koju uređuju članovi obitelji ubijenih u Gorici navodi se da je, makon što je smješten u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Jasak otišao i korak dalje u svom sumanutom ponašanju, te osim izazivanja požara počeo seksualno zlostavljati štićenice doma kojima je također potrebna zdravstvena zaštita. Izvršio je pokušaj silovanja!

„U razgovoru sa djelatnicima ustanove Bakovići odbijao je bilo kakvu suradnju i terapiju! Podrugljivo se smijao i uvjeravao djelatnike da on nije zlostavljao korisnice i da bi one voljele da im on to radi! Poražavajuća činjenica je informacija da su iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići još u 08. 2023. godine, poslali dopis u Općinu Grude i upozorili na činjenicu da oni više ne mogu skrbiti o Draženku Jasaku jer je postao opasan za sve ostale štićenike i imovinu. Nitko u Općini Grude punih 8 mjeseci nije reagirao na dopis ustanove Bakovići, potpuno su se ignorirale njihove molbe, pa su navedeni odlučili raskinuti ugovor o zbrinjavanju Draženka Jasaka!“, napisali su na stranici Ostavke rukovodstva PU Grude. 


Obzirom da je Ustanova Bakovići ustanova socijalne zaštite, otvorenog tipa na kojem u istom prostoru borave osobe muškog i ženskog spola, različitih intelektualnih, mentalnih i fizičkih sposobnosti te da u radu sa njim nismo uspjeli odgovoriti njegovim potrebama i teškoćama pri svakodnevnom funkcioniranju mišljenja smo da njegov boravak u našoj ustanovi nije moguć te da bi ustanova sa drugačijim okruženjem, načinom rada mogla istome pružiti adekvatnu podršku i uslugu.

„Nakon svega što se dogodilo u Gorici, nakon izgubljenih života, osoba koje su ostali invalidi i sveukupnog stanja u našoj sredini postoji realna opasnost da će se takvo nestabilno lice ponovno vratiti u našu zajednicu i postati glavni razlog nekog novog zločina! Očito je iz svega navedenog da su izgubljeni životi Mate i Velimira bili uzaludni, ista ekipa nesposobnih i podobnih poslušnika dovest će nas do nove katastrofe. Poruka onima koji su Draženka Jasaka odveli na prisilnu hospitalizaciju a trebali su i godinama prije zločina u Gorici je slijedeća! Ako nisu u stanju pronaći odgovarajući smještaj za gore navedenog, možda je najbolja opcija da ga smjeste u svoju vlastitu kuću, budući da iz svega što su napravili proizlazi zaključak da istima ne bi smetalo da im kojim slučajem zapali kuću ili možda ubije člana obitelji!“, istaknuli su. 

Navode da su dr. sc Katica Artuković - predsjednica Županijskog suda u Širokom Brijegu, PU Grude, CZSR Grude i Dom zdravlja Grude imali dovoljno relevantnih saznanja o kakvoj se osobi radi i da su istima dužni pomoći na zakonom propisan način. „Iz navedenih razloga ovo sudsko vijeće nalazi da se kao razuman i legitiman zaključak nameće postojanje značajnog stupnja odgovornosti svih naprijed spomenutih institucija zbog izostanka bilo kakve reakcije i ne poduzimanja radnji koje su po zakonu i pod zakonskim propisima bili dužni i morali poduzimati!“, zaključili su. 

Ide li kući?

Prisjetimo se. Jasak je već jednom pušten kući, kao osoba bez kartona i dijagnoza i bezopasna za mještane. Nakon niza naših članaka tromi sustav ga je sklonio iz sela. Pitanje je samo vraća li se opet.