I NIJE JOJ NEUGODNO, NIMALO Krišto najavila da će se boriti protiv korupcije, iseljavanja i inflacije

HDZ BIH kampanja 2022. Borjana Krišto Dragan Čović Petar Palić

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na izvanrednoj sjednici imenovalo Borjanu Krišto (HDZ BiH) za mandatarku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a danas bi njezino imenovanje trebalo biti potvrđeno na prvoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlametna BiH.

Krišto je prije glasovanja o njezinom imenovanju u Zastupničkom domu Parlamenta BiH izložila ekspoze i odgovarala na pitanja zastupnika, javlja N1.

Zahvalila se na ukazanom povjerenju i istaknula da potpisani zajednički program HDZ-a, SNSD-a i stranaka Osmorke ima za cilj zajedničko djelovanju u skladu sa Ustavom BiH. Da se trebaju raniji sukobi ostaviti iza sebe i nastaviti raditi na zadovoljstvo svih građana.

Dodala je da je treba rješiti pitanje legitimnog predstavljanja i izmjeniti Ustav BiH i Izbornog zakona i poštovati odluke presuda međunarodnih sudova, te kako je BiH zemlja konstitutivnih naroda i da se odluke trebaju donositi konsenzusom, a ne na štetu drugih, te da je primarni cilj integracija BiH i njeno članstvo u EU i da treba iskoristiti iskustva zemlja iz regije koji su već dio EU.

Istaknula je da treba rješavati prioritete i iskoriti priliku koju smo dobili do EU kandidatskim statusom, da se unaprijedi pravosuđe u BiH, da se donesu novi zakoni za VSTV kako bi se izgradilo povjerenje u te institucije.

Posebno je naglašena borba protiv korupcije, rješavanje ekonomskih problema i inflacije uzrokovanih vanjskim utjecajima i ratom u Ukrajini. Isto tako, borba ptoriv terorizma, pranja novca i organiziranog kriminala u suradnji sa policijskim međunarodnim strukturama.

Pozvala je zastupnike da će budući rad Vijeća ministara i nje kao predsjedavajuće biti jedino moguć uz zajednički rad i sinergiju i pozvala ih na odgovornost jer to zaslužuju oni koji su ih birali. “U razdoblju koje je pred nama bit ću otvorena za konstruktivne kritike, samo zajedničkim naporima možemo odgovoriti na izazove koji su pred nama. Nadam se da ću ispuniti vaša očekivanja. BiH je naša jedina domovina”, kazala je.

U raspravi uoči glasovanja za imenovanje Krišto sudjelovao je Branislav Borenović (PDP) koji je odmah na početku kazao kako tekst nije dostavljen na jeziku narodu kojem pripada. “Ono što sam primjetio i vidio šta nedostaje u ekspozeu gospođe Krišto je jedna riječ i jedna skraćenica koja ne postoji u dokumentu, a to su akcize i PDV. Spominjala su se zakonska rješenja, ali ne postoje dva ekonomski najpotrebnija zakonska rješenja, a koja se tiču Vijeća ministara.”

“Ekspoze predstavlja političke stavove gospođe Krišto. Svak bi od nas tako učinio. Svako od nas ima svoje prioritete. Dopalo mi se što je kazala da ništa neće moći biti realizirano bez Parlamentarne skupštine BiH. Nadam se da ćemo imati više poštovanja i uvažavanja u PS BiH i Vijeća ministara i da to neće biti dvosmjerna ulica. Nadam se da ćemo pronaći način da svi građani uživaju osnovna ljudska prava i budu jednaki. Drago mi je da se vlast uspostavlja mnogo brže nego ranije. Neću kazati oko čega se gospođa Krišto i ja ne slažemo već, hajmo govoriti o onome oko čega se slažemo”, kazao je Saša Magazinović (SDP), prenosi N1.