HVALI SE 'SURADNJOM' S MEDIJIMA Glavni tužitelj HNŽ-a već dva tjedna šuti o muljažama sa zemljištem oko Mostara, koje su bile njegov predmet

Zdenko Kovač zemljište
Hercegovina.info

Dok se s jedne strane hvali suradnjom s medijima i transparentnošću glavni tužitelj HNŽ-a Zdenko Kovač od 28. rujna ne odgovoara na naš upit što je konkretno uradio na predmetu oko sumnjive kupoprodaje zemljišta, gdje je samoprozvani poduzetnik Niko Marušić sebi protuzakonito, a uz pomoć Vlade HNŽ-a priskrbio prostranstva državnog zemljišta. 

Kovač, tada običan tužitelj, zadužio je kaznenu prijavu mještana, koji su ga kasnije prijavljivali za odugovlačenje, premda je predmet čist k'o suza. 

Zdenko Kovač zemljište

Što je tada postupajući tužitelj Zdenko Kovač uradio na predmetu nezakonite prodaje državnog zemljišta na lokalitetu Gubavica, Kruševo, Pijesci, a po kaznenoj prijavi mještana iz 2007. Je li istraga obustavljena i zbog čega u ovom predmetu, pitali smo Tužiteljstvo HNŽ-a 28. rujna ove godine. 

11. listopada glasnogovornica odgovara da trenutačno nije u mogućnosti (opa. a trenutak traje dva tjedna), 'iz razloga njezine angažiranosti na izradi strategije/plana komuniciranja, zbog predviđenog roka za postupanje, te će do kraja tjedna ću nazočiti na regionalnoj konferenciji o medijima i pravosuđu koja se održava izvan Mostara'. U međuvremenu šalje priopćenje o 'zeljastoj' tvari, što demantira tvrdnju da nemaju vremena za odgovor medijima. 

Šest dana ranije tužitelj će se hvaliti transparentnošću Tužiteljstva HNŽ-a:

Na sastanku s predstavnicima Udruge Bh. novinari Zdenko Kovač, glavni županijski tužitelj  Tužiteljstva HNŽ-a izjavio je da smatra da je izvještavanje novinara o različitim nezakonitim radnjama od izuzetne važnosti za pravosuđe, jer je značajan broj istraga u tom tužiteljstvu pokrenut temeljem novinarskih istraživanja. 

„Trudimo se da budemo otvoreni i transparentni u onoj mjeri u kojoj nam posao dozvoljava, budući da postoje posebne procedure kada se radi o pojedinim slučajevima, tako da i novinari trebaju imati  razumijevanja za tajnost istraga,  kao i da poštuju načelo presumcije nevinosti osumnjičenih“, naglasio je Kovač. 

Upravo mi na portalu hercegovina.info smo pisali istraživanja koja su već davno trebala imati rezultat. Još uvijek nije podignuta optužnica u predmetu Bijeli Brijeg, još uvijek nije okončana istraga oko kupoprodaje prostora u Prozor Rami, a još uvijek ne znamo do kada će pravomoćni osuđenik biti ravnatelj škole u Mostaru. S obzirom da glavni tužitelj nije priveo kraju predmet iz 2007., gdje su materijalni dokazi jasni ko dan, ostale tužitelje čak treba pohvaliti za rad.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.