HERCEGOVINA U nekim gradovima za dva đaka cijela plaća, u nekima udžbenici gratis

Školska torba ruskak knjige udžbenici škola
Ilustracija hercegovina.info

Izreka za “dva đaka cijela plaća” i dalje je na snazi kada je u pitanju opremanje djece za polazak u školu, no ona ne vrijedi u cijeloj zemlji, da ne kažemo i Hercegovini. 

Dok roditelji osnovaca u ZHŽ ovih dana brinu samo o osvježavanju odjeće i obuće svojih osnovaca, u HNŽ-u se čeka prvi, tj. plaća da se u školu opremi osnovce. 
“Od školske godine 2021./2022. učenici 8. i 9. razreda će također imati besplatne udžbenike tako da roditelji učenika osnovnih razreda imaju od ove jeseni još jednu financijsku olakšicu kada je opremanje djece za školu u pitanju”, priopćili su nedavno medijima iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ koje od ove godine financira udžbenike za sve razrede osnovne škole. 

Nasuprot njima, Vlada HNŽ nije nikada odmakla dalje od par ruksaka kada su u pitanju osnovci u toj županiji, i to za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, s kojima bi se, kako smo već i pisali, resorni ministar i raja uslikali. 

Zbog toga se sve više lokalnih sredina u HNŽ-u odlučuje pomoći roditeljima u opremanju djece u školu. 

Tako će Općina Neum financirati udžbenike za osnovce od 1-5 razreda, Grad Mostar će po prvi puta financirati udžbenike za prvašiće, a i svako dijete koje se upiše u prvi razred osnovne škole na području Grada Čapljine besplatno će i ove godine dobiti nove udžbenike za nadolazeću školsku godinu. Isto vrijedi i za one koji u Čapljini počinju srednjoškolsko obrazovanje. Načelnik Jablanice odlučio je pak da će svi osnovci dobiti udžbenike besplatno.

“Poštovani roditelji! Obavještavamo vas da će za učenike od prvog do devetog razreda biti osigurani besplatni udžbenici. Proračunom Općine Jablanica osigurana su sredstva za nabavku udžbenika. Škola provodi javnu nabavu udžbenika, te će vas o daljnim koracima obavjestiti putem stranice škole i razrednih starješina”, objavio je na stranicama škole u Jablanici direktor Edin Idrizović. 

Njima susjedna, Općina Prozor-Rama odlučila se za podršku roditeljima prvašića u iznosu od 250 maraka.

Nejednaka praksa u davanjima daje i nejednaku praksu na terenu, što se često komentira i među roditeljima. Primjerice, ako ste u Mostaru i opremate dvoje osnovaca za školu, a to nisu prvašići, za to će vam trebati cijela plaća. Ako ste pak u Širokom Brijegu, potrošiti ćete koju stoju da dokupite nešto odjeće za jesen i zimu, a udžbenike, kojih po komadu nema ispod 10 maraka, dobili ste gratis.