HDZ BiH ŽELI KONTROLU Općine protiv prijedloga da Vlada FBiH određuje naknadu za korištenje hidroakumulacijskih objekata

HDZ prijedlog parlament

HDZ BiH sa svojim partnerima iz HNS-a uputio je Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH žurni prijedlog o promjeni nadležnosti oko naknada koje Elektroprivrede moraju plaćati gradovima i općinama.

Klub zastupnika na čelu s Mladenom Boškovićem uputio je 'Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata – skraćeni postupak'. 

Ovim prijedlogom žele nadležnosti oko naknada prebaciti na Vladu FBiH i federalni Parlament, odnosno zaobišao bi se FERK koji je određivao cijene, ali i potrebna suglasnost gradova i općina kao što je bila dosadašnja praksa.

"Mislim da to nije dobro za lokalne zajednice i mislim da bi se trebala provesti javna rasprava u općinama kojih se to tiče, a mislim da je tu 10-ak općina. Danas FERK postavlja cijenu električne energije i smatram da Parlament ne treba donositi takve odluke iz razloga jer je FERK ništa drugo nego servis koji radi za Parlament, mi usvajamo njihova izvješća i možemo se tu uključiti ukoliko zaključimo da je nešto nepravedno. Moje razmišljanje je da ovu točku treba skinuti ako dođe na dnevni red. Ne znam koji je motiv ovog prijedloga jer se u njemu ne vidi hoće li se cijena povećavati ili smanjivati, tako da je sve isto. Dolazim iz općine Prozor-Rama i znam da smo borili za ovakav zakon i na eventualnom glasovanju ću biti protiv ovog prijedloga dok se ne provede javna rasprava ili dok se ne dogovori s općinama kojih se ova tematika tiče", kazao je za hercegovina.info Luka Faletar, zastupnik HDZ 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Jajce protiv ovog prijedloga

"Mi ćemo sasvim sigurno biti protiv tog prijedloga, a obratit ćemo se i Vladi i Parlamentu te izraziti svoj stav zašto smo protiv toga. To nije praktično, a sigurno nije ni povoljno za općine koje imaju pravo na naknade po tom zakonu jer nas u, najmanju ruku, dovodi do neizvjesnosti. Prema sadašnjem zakonu i u skladu s ranijim iskustvima možemo planirati prihode po tom osnovu, a prema HDZ-ovom prijedlogu mi ne bi nikad znali kad će Vlada i kad će Parlament posegnuti za nekim promjenama. Naravno, prijedlog nije prošao nikakvu proceduru, ne znam je li uopće bilo i na Vladi. Mislim da se mora kontaktirati općine kojih se to tiče. Moji suradnici i ja smo dosta razmišljali što bi mogao biti motiv ovakvog iznenadnog prijedloga, ali nismo mogli doći do nekog racionalnog objašnjenja osim da prema mišljenju HDZ-a ova sredstva najviše koriste zajednice na čijem čelu nisu njihovi kadrovi. Naravno, žele i da ta sredstva ostanu u Elektroprivredama koje su pod njihovom kontrolom. Svaka Vlada bi trebala razmišljati i o interesima lokalnih zajednica, a ovdje ne vidim takve obrasce ponašanja", istaknuo je za hercegovina.info Edin Hozan, načelnik Jajca.

Borba za 2300 zaposlenih u Elektroprivredi

"Govoreći o cilju koji je motivirao Klub zastupnika HDZ BiH, pitamo se je li  zastupnicima HDZ BiH – HNS bitnije da 2300 zaposlenih u EP HZ HB imaju velike plaće na račun građana potrošača, ili da se hrvatskom stanovništvu u Ravnom, Stocu, Čapljini, Mostaru, Rami, Jajcu, Grudama, a tako i u Jablanici i Konjicu, uskrati korist od onog što im je uzeto i tako ih se još više raseli? I do sada, a to ljudi znaju, općina je dosta energije i vremenu potrošila na sudske sporove s elektroprivredama oko primjene ovog zakona i znaju da je općina dobila ove sporove s velikim kamatama. Ali neka svi znaju i to neodgovorno ponašanje rukovodstva navedenih elektroprivreda građani plaćaju kroz svoje račune za struju", kazao je za Ramski vjesnik Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama.

Tako bi ubuduće vladajućima moglo biti omogućeno da određuju i visinu naknade koje će, stranački kontrolirane, Elektroprivrede davati gradovima i općinama. No, vjerojatno ne bi išli u tom smjeru, ali je i velika mogućnost određivanja koeficijenata po čemu bi se razlikovala jedna od druge akumulacije, odnosno sve bi moglo biti podložno stranačkoj samovolji.

HDZ prijedlog parlament

HDZ prijedlog parlament

Razlozi donošenja ovakvog prijedloga

Iz HDZ-a smatraju da Regulatorna komisiju za energiju u Federaciji BiH nema više ovlasti utvrđivati cijene električne energije. Također, smatraju da su važeće odredbe članka diskriminatorne budući da definiraju različite iznose naknade za svaku pojedinu hidroelektranu, iako se naknada obračunava i isplaćuje na temelju istog Zakona za proizvedenu električnu energiju iz istog (hidro) izvora i u iste svrhe.

Obrazloženje

Ovim prijedlogom se mijenja stavka da visinu naknade ubuduće donosi Parlament Federacije BiH na prijedlog Vlade Federacije BiH. HDZ-ovci smatraju i da ne postoji odgovarajući izvor prava Europske unije s kojim je potrebno izvršiti usklađivanje ovakve odluke.

Brojni sporovi oko naknada zbog korištenja hidroakumulacijskih izvora

Podsjetimo, Elektroprivreda HZ-HB je prije dvije godine izgubila prvostupanjske tužbe od grada Mostara, Čapljine, Rame i Jajca jer im, prema presudama, duguju neizmirene troškove naknade. Te općine i gradovi tražili su svoja potraživanja prema ugovorima koje Elektroprivreda tada nije ispoštovala, a tadašnji direktor Marinko Gilja tvrdio je da će ići do Strasbourga ako treba jer, kako je tvrdio, obračuni tarifa nisu ispravni. 

Javnosti je poznat i nedavni slučaj iz Mostara gdje je Gradsko vijeće ovlastilo gradonačelnika da se sporazumi u jednoj tužbi koja je tek na početku, a prethodno je namjera gradske vlasti bila da oprosti dugove iz jedne presude gdje ima prvostupanjska presuda, no nakon naših članaka od toga su odustali.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.