GRAĐANSKI AKTIVIZAM NA MEĐUNARODNI DAN DEMOKRACIJE Lokalni problemi u fokusu, Mostarce najviše brine parking

Aktivisti pragg dan demokracije
Hercegovina.info

Međunarodni dan demokracije se obilježava širom Bosne i Hercegovine, a u 16 općina, uključujući Mostar i Čapljinu, aktivisti su postavili štandove kako bi razgovarali s građanima o njihovim lokalnim problemima.

Ovogodišnja inicijativa traje tri dana, od četvrtka do subote, pružajući priliku građanima da izraze svoje zabrinutosti i sugestije u vezi sa svojim zajednicama. Aktivisti su dostupni građanima od 10:00 do 14:00 sati 14. i 15. rujna, dok će 16. rujna biti dostupni od 12:00 do 16:00 sati.

Aktivisti pragg dan demokracije

Štandovi su postavljeni na različitim lokacijama, uključujući Banjaluku, Bijeljinu, Čapljinu, Gacko, Gradačac, Gradišku, Ilijaš, Jablanicu, Laktaše, Modriču, Mostar, Nevesinje, Sanski Most, Sarajevo, Tešanj i Tuzlu. Građani su pozvani da dođu i pridruže se razgovorima kako bi zajedno identificirali ključne probleme u svojim lokalnim zajednicama.

Nakon prikupljenih informacija, slijedi analiza problema, a oni koji budu najizraženiji postat će fokus kampanja. Građani koji su ostavili svoje kontakt podatke bit će uključeni u dalji proces.

Aktivisti pragg dan demokracije

Jedan od najznačajnijih problema koji je izdvojen u Mostaru je problem parkinga, koji je privukao najveći broj komentara i sugestija građana. Aktivisti koji priklupljaju sugestije kažu kako velik broj građana i građanki Mostara uz parking kao najveće probleme ističe sigurnost, odnosno manjak policijskih službenika, te buku u ugostiteljskim objektima.

Aktivisti pragg dan demokracije

„Međunarodni dan demokracije predstavlja dan kada je posebno važno istaknuti značaj demokratskih
principa u izgradnji društva gdje je svaki glas bitan. Dani građanskog sudjelovanja su jedinstvena prilika za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da otvoreno izraze svoje mišljenje o ključnim problemima u njihovim zajednicama i djeluju kao pokretači promjena u društvu. Na vlastima je da budu na usluzi građanima u rješavanju ovih problema“, rekao je Slaviša Prorok, menadžer PRAGG projekta.

Ovo je samo jedan od primjera kako ovakve inicijative mogu pomoći u identifikaciji i rješavanju ključnih problema u lokalnim zajednicama, što je i cilj Međunarodnog dana demokracije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.