Gradit će se novi granični prijelaz vrijedan skoro 19 milijuna KM

Granični prijelaz Svilaj
new.uino.gov.ba

Potpisan je Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj, koji bi trebao biti završen u slijedećih 300 dana i čija ukupna vrijednost iznosi 18.713.999,35 KM, potvrdila je Uprava za neizravno oporezivanje BiH.

Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj potpisan je danas između Uprave za indirektno oporezivanje i konzorcija "Niskogradnja" iz Lakšata, "Alfa term" iz Mostara i "Tehton" iz Banje Luke.  

Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj lociran je na sjevernoj granici Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom, a planiran je na površini od 103.000 m2.

Na ulazu na granični prijelaz Svilaj izgradit će se četiri prometna traka na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH, što će omogućiti razdvajanje putničkog od teretnog prometa.

U sklopu novog graničnog prijelaza bit će sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

Gradnja graničnog prijelaza preduvjet je za puštanje u promet novog mosta preko Save kod Svilaja čime bi ujedno bio prometno bio rasterećen Slavonski Brod, koji je sada među nafrekventnijim graničnim prijelazima s BiH.