GORDAN GRLIĆ RADMAN “Tražimo da Grčka deportira u Hrvatsku sve navijače koji nisu imali veze s najtežim djelima”

Gordan Grlić Radman
Davor Kovačević

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je kako Hrvatska ima iznimno dobru suradnju i obećanja grčkih vlasti da će hrvatski državljani biti sigurni u zatvorima nakon što su uhićeni zbog sudjelovanja u navijačkim neredima u kojima je u Ateni nedavno ubijen grčki navijač, prenosi Hina.

Izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem putuje u ponedjeljak u Grčku na neformalni susret lidera zemalja Jugoistoka Europe, a predviđen je poseban bilateralni sastanak šefa hrvatske vlade i grčkog kolege Kyriakosa Micotakisa, kao i odvojeni susreti ministara Ivana Malenice i Gordana Grlića Radmana s grčkim kolegama.

Tema razgovora će očito biti povezana s huliganskim neredima u Ateni u kojima je smrtno stradao navijač AEK-a zbog čega se u grčkim zatvorima nalazi 102 hrvatska državljana.

Ministar Grlić Radman je u izjavi na Bilama kod Mostara istaknuo kako s grčkim vlastima imaju ‘iznimno dobru suradnju’.

„Mi se brinemo za njihovu sigurnost. U kontaktu smo s premijerom. Predsjednik Vlade Plenković je u kontaktu s kolegom Micotakisom, ja sa svojim kolegom, kolega Malenica također“, rekao je Grlić Radman.

„Obećanje je grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana“, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova.

Premijer Plenković je najavio kako će u Grčkoj, uz osudu huliganizma i pijetet prema žrtvi navijačkih sukoba, zatražiti da se prema hrvatskim državljanima postupa pravično, da u zatvorima imaju human tretman, te da se u Hrvatsku deportiraju svi oni za koje se dokaže da nisu imali veze s najtežim kaznenim djelima koja im se stavljaju na teret.

Na ranije dogovorenom dvodnevnom skupu regionalnih lidera razgovarat će se o budućnosti europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

„Nama je iznimno važna kontinentalna stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe i zemalja Zapadnoga Balkana“, rekao je Grlić Radman.

Upitan o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, hrvatski šef diplomacije je istaknuo kako je to ‘hrvatski nacionalni interes’.

„Mi od samoga početka podržavamo nastojanja  BiH na tome putu. Zaslugom Hrvatske prošle godine je Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status, a ja se nadam da će do kraja godine započeti pristupni pregovori s Unijom“, dodao je.