GLAS MOSTARA ODJEKIVAT ĆE U CIJELOJ BIH Inicijativa za iskaznice za osobe s invaliditetom više nije u ladici

Osobe s invaliditetom iskaznica

Dobiti konačno specijalne iskaznice za osobe s invaliditetom, za mene, kao i za sve druge koji imaju isti problem kao ja, predstavljaće val pozitivnih promjena, a drago mi je što se to „mrtvo more“ uzburkalo baš u mom Mostaru, riječi su Dženana Huseinsphića, 22-godišnjeg mladića koji je rođen kao stopostotni invalid.

Inicijativa za za zakonsku regulativu uvođenja jedinstvenih iskaznica za osobe s invaliditetom, službeno je predstavljena u listopadu prethodne godine, a voditelj cijelog projekta i otac djeteta s invaliditetom Igor Ledić, tada je kazao kako bi s ovom iskaznicom, osobe s invaliditetom, bez obzira je li on fizički vidljiv ili ne, mogle bez problema proći red u zdravstvenim institucijama, što bi označio značajan pomak i u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da ovakva praksa već postoji u oklonim zemljama Europske unije.

Osobe s invaliditetom

S čim se sve susreću osobe s nekim invaliditetom, najbolje znaju oni sami, a Dženan nam je poželio iz prve ruke približiti šta će sve ova inicijativa promijeniti.

Glas Mostara čut će se kroz cijelu BiH

„Prije svega, drago mi je da je moj grad Mostar inicijator ove sjajne priče za bolje sutra svih nas, a naročito bih istaknuo i pomak da se zapravo o našim problemima konačno u većoj mjeri govori. Mislim da je ovo jedan dobar početak te da se kroz razne projekte i incijative može dosta stvari ostvariti, kako za OSI, tako i za ostale građane, na primjer, umirovljenike. Glas Mostara će se s ovim čuti u cijeloj Bosni i Hercegovini i šire“, rekao je Huseinspahić za Hercegovina.info.

Dženan Huseinspahić

Kako kaže, u BiH i dalje važi ono pravilo "fali ti jedan papir", a ljudi i dalje zbog loše birokratije vrijeme provode u redovima.

„U našem slučaju, kod nas sve traje i sporo se radi, a kao razlog se uvijek navode preveliki zahtjevi i slično, a odbijaju se zaposliti dodatni radnici koji bi možda poboljšali stanje sa ’brzinom u birokratiji’. Bilo kako bilo, o stajanju u redovima imao bih svašta za reći“, započeo je Huseinspahić.

U nekim institucijama pravo prednosti ne postoji

U njegovom slučaju, mjesta poput CIPS-a, MUP-a, Ministarstva obrazovanja, pojedinih banki i mjesta gdje se ovjeravaju dokumenti, od njega imaju samo riječi hvale. Ipak, nije uvijek takav slučaj u pitanju.

„Uistinu, kad god se nađem u nekom redu, odmah me zovu na ’prvo’ mjesto, jer primjećuju da sam invalid bez obzira imam li štaku ili ne. Ipak, postoje i drugi primjeri, na primjer, BH pošta i Vodovod, kod kojih sam svaki mjesec radi plaćanja računa, a u pošti i mnogo češće, a tu sam dobio jednom ili nijednom prednost, što je, prema mom mišljenju, jadno i očajno“, istaknuo je Huseinspahić.

Sve ovo uz iskaznice, kaže, uštedjelo bi mnogo vremena i brže bi procesuirao bilo koji zahtjev, a i osobi za šalterom bi bilo puno lakše i brže da obradi njegov zahtjev.

Inicijativa rađena po uzoru na zakone zemlje Europske unije

Igor Ledić, voditelj cijelog projekta ispred Udruge za Down sindrom „Mostar“  i otac djeteta s invaliditetom, kazao je da je u tijeku faza lobiranja i upoznavanja zastupnika u oba doma Parlamenta FBiH sa dokumentom inicijative za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom.

„Sam dokument Inicijative je upućen ministru Adnanu Deliću - Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, gospodinu Mladenu Boškoviću potpredsjedatelju u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH i gospodinu Tomislavu Martinoviću predsjedatelju u Domu naroda Parlamenta FBiH. Još uvijek čekamo odgovore i reakciju na naš dokument i nadamo se pozitivnom ishodu“, rekao je Ledić za Hercegovina.info.

Iskaznice

Kao najveću prepreku u ostvarivanju cilja navodi nerazumijevanje institucija i politika koje skrbe za osobe s invaliditetom.

„Tu prvensveno mislim na FMRSP. Upravo iz tog razloga želimo upoznati što veći broj zastupnika i klubova stranaka sa našim dokumentom koji je usklađen sa propisima i zakonima EU ali i nepoštivanja osnovnih prava koja su zagarantirana našim zakonima i propisima Agencije za zaštitu osobnih podataka“, izjavio je Ledić.

Najvažnija stvar, prema njegovom mišljenju, je zaštita podataka, jer dosadašnja praksa dokazivanja je moguća isključivo pokazom Rješenja izdanog od srane nadležnog Centra za socijalni rad koje sadrži veliki broj podataka koja bi trebala biti zaštićena.

osobe s invaliditetom

„Sva prava koja su zagarantirana našim zakonima ostaju ista, sama iskaznice neće donijeti neka nova prava, nove novčane naknade i slično, ali će zato doprinijeti zaštiti osobnih podataka osoba s invaliditetom, omogućiti će jednostavnije i pristupačnije usluge u različnim institucijama, različite pogodnosti usluga koje su zagarantirane od strane različitih tvrtki, na primjer: besplatne ulaznice za muzej, besplatan gradski javni prijevoz, jednostavniji pristup kod liječnika bez čekanja u redu jer ne možete dokazati svoj invaliditet i slično“, objasnio je Ledić.

Inicijativa sada više nije „u ladici“, nego je na stolu

Sama Inicijativa je nastala iz potrebe OSI, Udruga za Down sindrom je samo pokretač, a kao članica Koalicije OOSI „Zajedno smo jači“ i Federalnog udruženja Život sa Down sindromom dobili su do sada veliki broj pohvala, ali i pomoć u samoj realizaciji, lobiranju kako ova inicijativa ipak ne bi završila u ladici, već na stolu, a ako bude razumijevanja i usvojena.

„Još uvijek dogovaramo sastanke i razgovaramo sa zastupnicima koje nismo upoznali sa dokumentom inicijative za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom, tako da je još dosta posla ispred nas. Zasad imamo samo pozitivne komentare, razgovarali smo s dosta različitih političkih stranaka i zastupnika u Parlamentu FBiH i svi se slažu da ova inicijativa treba biti usvojena. Sama tema je povezana s ranjivom populacijom u našem društvu i tijekom razgovora smo osjetili empatiju kod naših sugovornika, političara i svi su nam iskazali podršku i to nam daje nadu da ćemo na kraju uspjeti“, naglasio je Ledić.

Igor Ledić

Njihova očekivanja su da se inicijativa usvoji do kraja godine, dok za samu primjenu smatraju da je potrebno nekih dvije do tri godine.

„Mi smo tijekom izrade dokumenta inicijative jako puno vremena posvetili istraživanju zakona i praksi EU, njihovom pilot projektu uvezivanja usluga u osam zemalja EU, gdje je svaka osoba s invaliditetom mogla koristiti propisane usluge države članice gdje se nalazila. Na tragu toga i usklađivanja zakona EU smo i temeljili našu inicijativu kao primjer dobrih praksi iz EU“, pojasnio je Ledić.

Samim usvajanjem ove inicijative i pokretanjem realizacije uspjela bi se i napraviti baza podataka za OSI od 50% invaliditeta do 100%. Trenutno postoji baza podataka samo za one kategorije invalida koji sukladno zakonu dobivaju novčana primanja, tako da je ovom inicijativom omogućeno i uspostavljanje baze podataka OSI za koju se očekuje da će biti do 95% točna.

Ne postoji niti jedan razlog za čekanje

Lamija Duranović ovu Inicijativu je prokomentirala iz dva kuta, kao liječnica, ali i mostarska vijećnica.

Duranović je mišljenja da bi bilo idealno da osobe sa invaliditetom u svim zemljama svijeta dobiju iskaznicu iz razloga što ona olakšava svakodnevne aktivnosti u smislu ostvarivanja prava koje bi takve osobe već trebale imati ili ih, u dobro uređenim društvima, već imaju.

„To se prije svega odnosi na prioritetni pristup, besplatan ulaz, asistenciju u aktivnostima, vodiče, pomagala za mobilnost, životinje pomagače, snižene cijene, parking mjesta i sl. Ona u EU služi kao dokaz invaliditeta što automatski znači jednak pristup posebnim uslovima u cijeloj EU npr pri korištenju vozila javnog saobraćaja, posjetama kulturno obrazovnim institucijama, sportskim i zabavnim centrima, parkovima i slično“, ispričala je Duranović za Hercegovina.info.

Lamija Duranović

Kako kaže, ne postoji apsolutno nijedan razlog koji bi mogao biti prepreka za usvajanje ove inicijative, a što se čekalo do sada, Duranović objašnjava da nije sigurna da smo kao društvo socijalno osviješteni.

„Što se čekalo? Ne vidim nijedan valjan razlog za čekanje, osim nezainteresiranosti za probleme jedne od najosjetljivijih grupa stanovništva. Nažalost, kod nas je praksa da se ne razumije problem sve dok se ne osjeti na svojoj koži. Nisam sigurna da smo kao društvo socijalno osviješteni“, rekla je Duranović.

Sve ovo olakšat će njihov život u cjelosti, od jutarnjeg ustajanja, svakodnevnih obaveza, socijalizacije, sudjelovanja u zabavnim aktivnostima, edukacijama, profesionalnim aktivnostima i slično.

Red u banci

„Sve one obične, svakodnevne, rutinske radnje koje osobe bez invaliditeta obavljaju sa lakoćom i neprimjetno, ne registrirajući mogućnost komplikacija, za osobe sa invaliditetom predstavljaju veliki problem, počesto nepremostivu prepreku, zbog koje odustaju i povlače se u tišinu svoga doma i duše, što ostavlja trajne posljedice na njihovo psihičko zdravlje. O tome niko ne misli. Prema svjetskim istraživanjima, osobe sa invaliditetom su znatno izloženije riziku socijalne isključenosti i siromaštva u odnosu na osobe bez invaliditeta“, objasnila je Duranović.

Pomenute iskaznice ovim osobama omogućit će ispunjen, sadržajan život, dostojan čovjeka. Osim toga, ideja je da za izdavanje fizičkih i digitalnih EU iskaznica za osobe sa invaliditetom u pristupačnom formatu biće odgovorna nacionalna tijela.

„Dok u EU postoje podaci o broju osoba s invaliditetom, a smatra se da se radi o 30 milijuna ljudi, pod pretpostavkom da bi broj mogao biti znatno veći, dok se govori o QR kodu na EU iskaznicama kao načinu sprječavanja prevara, dvojezičnim iskaznicama, dok EU uvodi nove unaprijeđene verzije europske parkirne karte koja će, njegovom vlasniku omogućiti osim rezerviranog parking mjesta i nižu cijenu istoga te olakšan pristup... iako smo potpisnici UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, mi tapkamo u mjestu“, prokomentirala je Duranović o ovoj situaciji.

Koliko joj je poznato, u ovom slučaju još uvijek nismo daleko odmakli.

Parking za invalide

„Inicijativa postoji, riječi podrške sa svih razina vlasti ne fali, naročito u predizbornim vremenima, ali nažalost mi i dalje nemamo iskaznice za osobe sa invaliditetom“, naglasila je Duranović.

Ipak, trebamo biti ponosni jer je glas zdravog razuma odjeknuo iz Mostara.

„Mostar je uvijek bio pametniji i hrabriji od drugih. Šalim se, naravno. Vjerujem da isti problemi tište i druge gradove, ali Mostar se odvažio i krenuo prvi. Upoznata sam sa svim aktivnostima i dajem punu podršku svima koji su ovaj tako važan, a nažalost zanemaren problem, osvijetlili i pažnju javnosti i vlasti usmjerili ondje gdje je davno trebalo“, zaključila je Duranović.

Glas osoba s invaliditetom sve glasniji

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom „Zajedno smo jači HNŽ“ pokrenula je početkom ovog mjeseca dvije Inicijative, na razini Grada Mostara i HNŽ.

Žele da Gradsko Vijeće imenuje Osobu, unutar uspostavljenih Komisija  Gradskog vijeća Mostar za suradnju s organizacijama osoba sa invaliditetom (OOSI), te da Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ponuditi kvalitetnije srednjoškolsko obrazovanje učenika sa invaliditetom.

''Inicijative su od posebnog značaja za osobe sa invaliditetom sa naglaskom na djevojčice, djevojke i žene sa invaliditetom'', naveli su ranije.

Navode kako će Forum žena sa invaliditetom formiran unutar Koalicije OOSI HNŽ predvođen Udruženjem mladih 'Ružičnjak', a podržan od strane My right BiH, zagovarati realizaciju navedenih Inicijativa.

 ''Sada predstavnici OOSI, Koalicije, te i same osobe sa invaliditetom lutaju i  traže konkretnu osobu, partnera-sugovornika, suradnika po pitanjima i informacijama značajnim za fenomen invaliditeta, u svim segmentima njihovog života. Posebno su pogubljeni u informacijama vezanim za Javne politike, iako im UN Konvencija o pravima OSI to garantira, a nositelje vlasti obavezuje'', kazali su.

Za kraj, zajedno su poslali poruku „ništa o nama bez nas!“.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.