FUP poslao upozorenje građanima zbog sve učestalijih internet prevara

FUP policija
Hercegovina.info

Federalna uprava policije danas je obavijestila sve građane kako su prema njihovoj evidenciji sve učestalije interent prevare. Sve su objavili na svojim službenim stranicama.

"Federalna uprava policije želi upozoriti građane da je u prethodnom razdoblju zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje kaznenog djela “prevare” iz članka 294. KZ FBiH, tzv. “Romance Scam”, gdje napadač koristeći aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom, te se isti nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom koristeći različite tehnike prevara od žrtve zahtjeva uplatu različitih iznosa novčanih sredstava, uz obećanje povrata novca u istom ili puno većem iznosu novca od uplaćenog", navode iz FUP-a.

"Jedan od primjera je dostava paketa “emotivnog partnera” žrtvi, a potom “problemi” oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće sume novca na ime provizije, obzirom da je u paketu u tijeku transporta “pronađena” veća količina novca i sl.", navodi se.

"Važno je napomenuti da napadač, tijekom razgovora sa žrtvom pribavlja informacije o istoj, u smislu, bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana obitelji i sl., hobijima žrtve, te njenim ostalim navikama, te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan “profil” postupanja prema žrtvi, iskorištavajući slabosti iste pribavljene na prethodno opisani način", ističu.

"Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal", poručili su iz FUP-a.