EKOLOŠKE UDRUGE PISALE VELEPOSLANSTVIMA Razočarani smo vašom podrškom rudniku u Varešu

ekologija,veleposlanstva,Rudnik,vareš,kakanj

Pet ekoloških mreža u Bosni i Hercegovini- Eko BiH mreža, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Aarhus centri u Bosni i Hercegovini, Mreža za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini, te Savez za šume u Bosni i Hercegovini, koje okupljaju brojne organizacije civilnog društva, neformalne grupe i aktiviste, izrazile su svoju duboku zabrinutost i razočaranje ambasadorima Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Norveške zbog nedavne posjete i podrške koju su pružili aktivnostima rudnika kompanije Adriatic Metals u Varešu. Ova podrška dolazi uslijed građanskog protesta u Kaknju, 3.6.2023. godine, gdje je upozoreno da navedeni rudnik ugrožava vodozaštitne zone i slivove rijeka koje opskrbljuju građane Kaknja pitkom vodom. Također, podrška je došla nakon građanskih istupa protiv odluke Skupštine Grada Doboja da dopusti geološka istraživanja na planini Ozren, što bi moglo otvoriti vrata rudniku iste ili slične kompanije.

ekologija,veleposlanstva,Rudnik,vareš,kakanj

Ekološke organizacije su izrazile svoje razočaranje što su ambasadori posjetili rudnik unatoč građanskim protestima i medijskim upozorenjima. To je doživljeno kao poruka ekološkim organizacijama, grupama i aktivistima te zabrinutim građanima da se ne smiju suprotstavljati "njihovoj investiciji". Također, postavlja se pitanje kako protumačiti posjetu "investiciji" koja je trenutno predmet istrage domaćih i međunarodnih službi zbog sumnji u nepravilnosti koje su rezultat političkih odluka koje su ambasadori često nazivali korumpiranim.

Ekološke organizacije ističu važne činjenice u vezi s rudnikom u Varešu. Dio rudnika je izgrađen na lokalitetu koji je planiran kao zaštićeno područje prirode prema stručnom elaboratu Općine Kakanj iz 2013. godine. Također, u blizini se nalazi prašuma Trstionica, jedno od rijetkih preostalih prašumskih staništa u Europi, planirana kao zaštićeno područje najvišeg nivoa prema prostornom planu Zeničko-dobojskog kantona. Prostornim planom Republike Srpske, planirana je zaštita planine Ozren na razini nacionalnog parka. Također, prošle godine je Ozrenski vrh Gostilj proglašen zaštićenim staništem trave ive, koja je uvrštena u Listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

ekologija,veleposlanstva,Rudnik,vareš,kakanj

Ekološke organizacije upozoravaju da rudnici trajno devastiraju prirodu, biodiverzitet i okoliš. Stoga apeliraju na ambasadore da ne ubjeđuju javnost kako su "iskopaj i odnesi investicije" budućnost Bosne i Hercegovine i da su "investitori" posvećeni zemlji, sigurnosti i održivosti. Ekološke organizacije vjeruju da je budućnost Bosne i Hercegovine u zaštiti prirode i očuvanju biološke raznolikosti, što je također prioritet Europske unije.

Ambasadore se otvoreno pita je li njihova podrška takvim "investicijama" njihov osobni stav ili stav država koje predstavljaju. Ekološke organizacije najavljuju da će isto pitanje postaviti vladama njihovih država te tijelima Europske unije u Briselu. Također, ističu važnost da saznaju podržavaju li ambasadorove države "investicije" koje će trajno uništiti prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine.

U zaključku, ekološke organizacije mole ambasadore da prestanu omalovažavati napore građana u zaštiti okoliša i jasno podrže zaštitu prirode radi održivog prosperiteta i budućih generacija.