FOTO  Državu trese groznica oko cijene goriva, a u Mostaru skoro da i nema promjene

Benzinska crpka cijena goriva
Hercegovina.info

Na benzinskim crpkama u bh. entitetu Republika Srpska jutros je primjetan značajan rast cijena benzina i dizela nakon što je jučer gorivo poskupilo i u Federaciji BiH, piše Klix.

Na većini benzinskih crpki u RS-u cijena benzina i dizela je ista i iznosi 3.09 KM po litri, dok na pojedinim crpkama iznosi 3,10 KM.

Najviša cijena koja je bila istaknuta na crpkama u Istočnom Sarajevu iznosila je 3,14 KM za litru dizela. Podsjećamo, cijene goriva u našoj zemlji, po zakonu, ne mogu porasti za više od 25 feninga odjednom.

Crpke u RS-u su vjerojatno pogođenije sankcijama jer su ovisne o rafinerijama u ovom bh. entitetu koje su u ruskom vlasništvu, kao i o ruskoj nafti općenito.

Inače, cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu iznosila je jučer više od 110 dolara, zbog čega postoji bojazan da bi se trend rasta cijena u BiH mogao nastaviti i u narednom razdoblju.

Na temelju zaprimljene informacije o nezakonitom povećanju cijena zaliha goriva od strane pojedinih prometnika tečnim naftnim derivatima u Federaciji BiH naložene su pojačane kontrole, navodi Klix.

Ovo je odluka direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anisa Ajdinovića, a izvanredni pojačani inspekcijski sadržavat će nadzor tijekom vikenda nad fomiranjem cijena i marži na benzinskim crpkama u FBiH.

"Upozoravamo sve gospodarske subjekte da će Federalna uprava za inspekcijske poslove iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem stjecanja ekstra profita na štetu građana FBiH. Zaštita potrošačkih prava građana je apsolutni prioritet našeg djelovanja i poduzet ćemo sve da zaštitimo njihove ekonomske interese i održimo stabilnost tržišta", izavio je direktor Ajdinović.

Naš fotoreporter je na nekoliko benzinskih crpki u Mostaru zabilježio cijene goriva u proteklih tri dana. Na fotografijama su prikazane cijene u četvrtak, petak i subotu (osim za jednu benzinsku crpku).