DONOSIMO POPIS U Mostaru 450 prvašića manje nego 2005. Negdje je drastičan pad upisa, no neke škole bilježe i porast

Škola djeca

Negativni trendovi smanjenog broja upisanih osnovnoškolaca ove godine zaobišli su Mostar. Unatoč negativnoj bilanci od 23 učenika u prvom razredu škole u odnosu na prethodnu godinu, brojne škole bilježe porast upisanih đaka. Prema službenim podacima od 2005. godine do ovogodišnjeg upisa vidljiv je pad, no trendovi su posljednjih godina barem malo usporeni pa će ove godine 940 mališana zakoračiti po prvi put u školu, no daleko je to od brojke 1394 koliko je bilo upisane djece prije 18 godina.

U nastavku donosimo popis upisane djece po mostarskim osnovnim školama. *Napomena* kod nekih školskih godina treba uzeti u obzir da je došlo do promjene u školskom sustavu kada su škole prelazile s osmogodišnjeg na devetogodišnji nastavni plan i program (ovisno je li to bio hrvatski ili bosanski).

Među onima koji u protekla skoro dva posljednja desetljeća bilježe znatno manji broj učenika su svakako OŠ Mustafa Ejubović-Šejh Juho., OŠ Mujaga Komadina, OŠ A. B. Šimića, OŠ S. S. Kranjčevića, OŠ Marina Držića, OŠ Bijelo Polje - Potoci, OŠ Drežnica.

Naime, prva među navedenima škola Mustafe Ejubovića - Šejh Juge u ulici XX. Brigade ove godine primit će 60 prvašića dok je 18 godina ranije bilo njih čak 144. Statistički najgore trendove prolazi škola Mujage Komadine koja od 2005. do danas bilježi 88 učenika manje, odnosno s nekoć upisanih 111 đaka, ove godine će školsku torbu prvi put obući njih samo 23.

S druge strane Neretve, brojkama se ne može pohvaliti ni škola koja nosi naziv po pjesniku A. B. Šimiću koja je nekad brojila 101 prvašića, a ove godine imaju upisanih samo 48, a samo u proteklih par godina nedostaje jedan razred djece budući da se 2020. godine u tu školu upisalo 70 đaka. Također, škola koja je dobila ime po drugom slavnom pjesniku, S. S. Kranjčeviću u jednom od najvećih gradskih naselja - Bijelom Brijegu, posljednjih godina svjedoči stabilizaciji negativnih trendova, no ove godine školu je upisalo 57 djece, dok je u ljeto 2005. godine to učinilo 97 djece.

Škola djeca

Prigradske škole na Buni, Bijelom Polju i Drežnici nemaju apsolutno nikakvih razloga za optimizam budući da je upravo kod njih najizraženiji demografski slom. Tako je na Buni u školi Marina Držića ove godine 30 učenika za razliku od nekadašnjih 79 prvašića. U sjevernom dijelu grada u OŠ Bijelo Polje - Potoci nekad je 91 učenik bio među školskim klupama u prvom razredu, a ove godine upisano ih je upola manje, odnosno 47. Drežnica je škola s najmanje upisanih učenika jer će ove godine primiti samo 5 prvašića, a nekad ih je, i u tom malom mjestu, bilo 37.



Među onima koji se još uvijek 'koprcaju' pozitivno treba navesti VI. Osnovnu školu, Osnovnu školu u Zaliku te Osnovnu školu u Gnojnicama. VI. Osnovna škola sad već davne 2005. godine imala 23 prvašića, dok ove godine imaju 39 učenika i svih ovih godina imaju kontinuirani pomak upisane djece. Škola u Zaliku se može pohvaliti da je za 18 godina očuvala više-manje isti broj prvašića u svojoj školi, a ove godine imaju čak jednog više nego što je to bilo 2005. godine, a prije dvije godine imali su čak 83 upisane djece. Osnovna škola u južnom mostarskom naselju 'Gnojnice' ima isti broj djece ove godine kao što je to bilo i prije 18 godina, a svih proteklih godina nisu imali prevelikih oscilacija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.