DODIK SE OKOMIO NA SCHMIDTA I UN "Tražit ćemo odštetu za sve ono što je Ashdown radio"

Milorad Dodik
Hercegovina.info

"Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nije nadležan tumačiti Daytonski sporazum, ali je svojim odgovorom na pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović potvrdio da Christian Schmidt nije imenovan za visokog predstavnika", izjavio je to predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske,  Milorad Dodik. Dodik ističe da Guteress ignorira činjenice.

“Guterres ne može tumačiti Daytonski sporazum, on nije nadležan. Mi smo samo pitali da kaže je li Schmidt imenovan ili nije. I Schmidt nije imenovan. Vidi se da postoji opasna propaganda protiv RS, ali to ne znači da mi nismo u pravu”, naveo je Dodik.

Dodik ističe da Daytonski sporazum jasno kaže da Vijeće sigurnosti UN-a bira visokog predstavnika relevantnom rezolucijom.

“I tako je bilo sve do Schmidta”, kaže Dodik.
Nakon toga je upitao zašto onda raspravljaju u Ujedinjenim narodima o BiH dva puta godišnje, ako nisu nadležni.

“Ako je točno ono što kaže Guterres, onda ćemo tražiti obeštećenje. Razgovarat ćemo s državama članicama UN-a, jer ispada da UN nisu nadležni za visoke predstavnike. Znamo što je ovdje radio Paddy Ashdown. Onda je sve bespravno i možemo tražiti obeštećenje”, rekao je Dodik.

Kaže da je Guterres napravio još veću konfuziju u BiH.

Uz ovo dodaje  da RS ostaje na europskom putu.

“Protiv smo članstva u NATO, a BiH će se morati vratiti na izvorni Dayton”, naglasio je Dodik.

Poručio je da će se RS za svoja prava boriti politički, prenosi RTRS.