DETALJI ROČIŠTA DEBEVCU I OSMICI Tužiteljica potvrdila da je po nalogu Debevca uništeno 60 akata za prisluškivanje

Ranko Debevec
Sud BiH

U Sudu BiH se održava ročište za produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću, gdje je tužiteljica Bojana Jolović iznijela nove šokantne detalje.

Ona je kazala da je Debevec nakon uhićenja nazvao uposlenicu Suda BiH od koje je tražio da sakrije knjigu evidencije o uvidu u tajne podatke, piše Avaz.

Tužiteljica Jolović je navela da su svi uništeni nalozi nosili oznake SUP i SUT da bi se razlikovali od ostalih naloga.

"Imamo iskaz svjedoka iz OSA-e u kojem navodi da su nalozi uništeni u drugoj polovini studenog 2022. godine. Osumnjičeni Mehmedagić se interesirao je li sve uništeno "i sa onim na Sudu" raspitivao se da nigdje nema traga. Ako bi izašli na slobodu nastavili bi sa utjecajem na svjedoke. Na početku istrage, kada kreće skrivanje dokaza u Sudu BiH, u ožujku 2021. predsjednik Suda BiH donosi odluku da se proglasi državnom tajnom način funkcioniranja tajnim podacima te da su zaposlenici dužni da čuvaju državnu tajnu ako ih Tužiteljstvo pozove da svjedoči, da oni kažu da ne mogu ništa o tome govoriti", ističe Jolović.

Zašto bi netko zakonske procedure proglašavao državnom tajnom u vrijeme izdavanja nezakonitih naloga, pitala je Jolović, te dodala da je evidentno da je odluka donesena iz razloga skrivanja.

Prvi put donesena odluka

"Takva odluka nikada ranije donesena u Sudu BiH, prije razdoblja vršenja nezakonitih radnji izdavanja naloga i donošenja odluke o tajnosti podataka", rekla je Jolović.

Podsjetila je da je Debevec dao mobitel braniteljici te ukazala da bi u slučaju da se oslobodi mogao činiti brojna druga djela.

"Knjiga evidencije o uvidu u tajne podatke se nalazila u kancelariji Debevca, a on je zaposlenici Suda BiH naložio da tu knjigu iznese i sakrije",  pojasnila je Jolović.

To joj je rekao odmah nakon uhićenja kada je imao priliku za obavljanje jednog telefonskog poziva, što je ona i učinila, istakla je.

"Knjigu smo pronašli i oduzeli. U iskazu te zaposlenice Suda BiH za rad na ovim nalozima je navedeno da joj je naloženo da se u toj knjizi izvrše prepravke, da se prepravi datum sa 19. na 18. Također iskinute su stranice iz tih evidencija, međutim odgovornim postupanjem zaposlenika sve te stranice su dostavljene Sudu i Tužiteljstvu BiH", kazala je.

Debevec je, rekla je Jolović, naložio da se nalozi ne evidentiraju.

"Naložio je da se iz kompjutera izbrišu da ne bi ostao trag. Kada Tužiteljstvo dostavlja naloge Sudu BiH da dostavi naloge, radniku Suda BiH je naloženo da se svi ti podaci izbrišu. Isto je i u OSA-i. 2022. godine su i u OSA-i uništeni ti nalozi, što se vidi i u iskazu svjedoka Trifka Buhe (op.a.uposlenik OSA-e). Utjecaj na svjedoke je već izvršen, a to se već vidi i po iskazu svjedoka kojeg je Mehmedagić pitao je li išao u Tužiteljstvo BiH i je li rekao da je "sve kako valja",  kazala je Jolović.

Mehmedagić je, kazala je Jolović, znao svaki put kada je tamo išao svjedok Mišo Kerleta.

"Znao je i prije nego će doći, pa ga je ispitivao zašto ideš, što govoriš i što te pitaju. Neke svjedoke smo ispitivali po 2-3 puta, jer su se plašili da svjedoče, znali su kako su prolazili oni koji nisu postupali po uputama", rekla je Jolović.

Istražuje se o čemu su pričali

Također, tužiteljica Jolović je govorila i o nezakonitom ulasku službenika zatvora u Vojkovićima u pritvorsku jednicu Osmana Mehmedagića Osmice.

"Ne možemo iskontrolirati taj dio dok je u pritvoru, kako da iskontroliramo dok je na slobodi? Dakle, službenik koji je ovlašten za rad na kapiji, koji nije imao ovlaštenje da uđe u ćeliju Mehmedagića je ušao i zadržao se 10 minuta. Mi sada istražujemo o čemu su pričali",  poručila je.

Na kraju obrazlaganja za produženje pritvora kazala je da su saslušali veliki broj svjedoka, kako vrše vještačenja uređaja i telefona, USB-ova, te dodala da su neki već otvoreni, a neki nisu.

"Radimo analizu svega što se nalazi u evidencijama, što se nalazi u tih 60 naloga i zašto su uništeni. Nemamo logično objašnjenje osim da se radi o nezakonitim nalozima", zaključila je.

Na kraju je sudac Braco Stupar pitao tužiteljicu koliko svjedoka trebaju saslušati, na šta je ona odgovorila 10 ili više.