DEMANTI MOSTAR PARKINGA „Tvrdnje da je natječaj ograničio konkurenciju nisu utemeljene“

Ivan Barbarić MO Parking

Iz poduzeća Mostar Parking poslali su demanti na članak „SNSD-ovci DOBIVAJU U MOSTARU Mostar Parking namješta posao Lanacu, neke dijelove čak zaboravili ispraviti sa srpskog“, objavljen 21. studenog ove godine. 

Stajališta su da su u članku navedena subjektivna mišljenja, a ne činjenice, kao i da su tvrdnje da je natječaj namještan Lanacu neutemeljene.

Evo koje dijelove citiraju i što kažu: 

„Nakon grandioznog uvoda ide vaša stručna opservacija gdje kažete: „Iz poziva je očito da je namješten Banjolučkoj IT tvrtki „Lanaco“ Nebojše Ninića, direktora i jednog od osnivača SNSD-a koji slovi za osobu blisku predsjedniku te stranke Miloradu Dodiku i dobiva višemilijunske natječaje javnih institucija u RS.“ Dakle, kako ste sami naveli terminom „očito“ da se zaključiti kako ne iznosite činjenice nego subjektivno mišljenje s vaše točke gledišta te smo vam mi na to u demantiju odgovorili: „Referirajući se na navedeni članak držimo kako su vaše tvrdnje da je natječaj namješten tvrtki "Lanaco" potpuno neutemeljene. Natječaj za usluge modernizacije i unapređenja sustava naplate parkiranja proveden je u skladu sa svim relevantnim zakonima i propisima, uz potpunu transparentnost“.

Dalje demantiraju navod u članku da na netransparentnost postupka ukazuju traženi certifikati citirajući ga: „Da je to tako potvrđuju traženi certifikati, poput ISO 20000, ISO 27001, ISO 22301, ISO 22237 i ISO 25010, koji nisu jasno povezani s predmetom nabave, a koji se odnosi na najam i održavanje softverskog rješenja, a koje ima Lanaco. Nadalje nabavom se traži i osam stručnjaka, premda se radi o poslu od 50 tisuća, a ne 5 milijuna maraka.“.

Naše pojašnjenje u demantiju opet jasno, koncizno i precizno odgovara na ovu „tvrdnju“, te istu pobijamo: „Certifikati poput ISO 20000, ISO 27001, ISO 22301, ISO 22237 i ISO 25010 su standardi kvalitete i sigurnosti u informacijskim tehnologijama te su od suštinskog značaja za osiguranje visokih standarda usluga i zaštite informacija. Prema tome, tvrdnje da je natječaj ograničio konkurenciju nisu utemeljene“, navodi dalje Mostar Parking.

Nadalje demantiraju navode tvrtki koje su se očitovali povodom njihova poziva.

„Nakon ovoga referirate se na dodatne stavke koje smo tražili kako bismo se zaštitili od neugodnosti koje su nam pojedine tvrtke priuštile upravo nedostatkom standarda, resursa, kapaciteta, znanja, poslovnosti i na koncu profesionalnosti. Stoga koristimo priliku opet vas citirati: „Naime, natječajna dokumentacija zahtijeva da ponuđač ima najmanje osam stručnjaka, svaki s precizno definiranim uvjetima u pogledu iskustva i certifikacija. Ova rigidnost, direktno krši odredbe Zakona o javnim nabavama (ZJN) i u direktnoj je suprotnosti sa odredbama članka 44 stavaka 1, 2, 3 i 4 jer nije razmjeran predmetu javne nabave, ograničava konkurenciju i ugrožava opća načela iz članka 3 ZJN po kojem se ugovorno tijelo mora prema svim ponuditeljima ponašati jednako, nediskriminirajuće, na način da osigura aktivnu i pravičnu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava, u vezi sa predmetom nabave i njegovom svrhom“, kažu za hercegovina.info iz jedne od tvrtki koja je bila zainteresirana za ovaj poziv. 

Istina, na ovaj dio se nismo referirali u demantiju jer se zbilja nema smisla spuštati se na ovu razinu s obzirom da vi kao i mi vrlo dobro znamo o kome se ovdje radi i da je upravo to jedan od razloga zašto se ne želimo dovesti u situaciju da tvrtke koje nemaju znanje ni reference na bilo koji način naštete našem društvu i našim korisnicima usluga.

Dalje, u tekstu navodite: „Ova nabavka je uredno planirana i uredno objavljena u Planu nabavki za 2023. godinu od 31. 1. 2023. godine (Prilog 1), a za ove usluge je planirano da se potroši 35.000 KM i planirano je da se postupak nabavke pokrene okvirno 13. 7. 2023. godine. Dana 27. 10. 2023. godine, došlo je do izmjene na ovoj stavci (Prilog 2), pa je procijenjena vrijednost povećana na 50.000 KM, a okvirni datum pokretanja postupka pomjeren za 30. 10. 2023. godine.“.

Na što vam mi u demantiju opet pojašnjavamo: „Članak tvrdi da je vrijednost posla naknadno povećana. Referirajući se na apostrofiranje vrijednosti posla koja iznosi 50.000,00 KM bez PDV-a moramo ukazati na to da se isti odnosi na razdoblje od 24 mjeseca, dok se prvotno planirani iznos nabavke odnosio na razdoblje od 12 mjeseci. Konkretna stavka sugerira da se radi o selektivnoj analizi samo onih informacija koje autor vašeg teksta smatra relevantnima.“

"Dakle, decidno i opet precizno vam objašnjavamo kako iznosite selektivne informacije, te pojašnjavamo zašto je došlo do povećanja iznosa".

"Vaš članak se nastavlja recikliranjem ovih „tvrdnji“ gdje se opet pozivate na vaš „relevantni“ izvor podataka, odnosno tvrtku koja nema uvjete kako bi se prijavila na ovaj natječaj, ali ima jaku motivaciju da našteti ugledu našeg društva i diskreditira naš rad.

Sljedeća teza vašeg teksta tiče se službenih jezika u BiH pa kažete: „Kad su lijepili certifikate zaboravili su čak ispraviti sa srpskog, što će reći da im je netko slao na srpskom dijelove koje bi poziv trebao imati“ , a istu smo demantirali na slijedeći način – „vaše insinuacije o upotrebi srpskog jezika su vrlo neprimjerene i neosnovane. U našem poduzeću poštujemo jezična prava i slobodu izbora jezika, a obzirom kako je struktura uposlenika i vanjskih suradnika poduzeća nacionalno široka ovakav jedan čin upravo pokazuje našu korporativnu kulturu i poštivanje svakog jezika i izričaja, a posebice kad se radi o službenim jezicima države u kojoj živimo jer nam je to dužnost.

Nadalje, u zaključku teksta boldiranim slovima postavljate pitanja: „Iz Mostar Parkinga nisu odgovorili na pitanja je li poziv namješten Banjalučkoj IT tvrtki „Lanaco“?, Zašto se pozivom traži osam stručnjaka, premda se radi o poslu od 50 tisuća, a ne 5 milijuna maraka?, Zbog čega je vrijednost posla naknadno povećavana na 50 tisuća maraka?, Jesu li certifikati ISO 20000, ISO 27001, ISO 22301, ISO 22237 i ISO 25010 jasno povezani s predmetom nabave ili samo zato jer ih ima Lanaco?“

S obzirom da isto niste shvatili iz našeg odgovora gdje smo rekli kako je sve urađeno po zakonu – u demantiju smo vam do srži pojednostavili odgovore na ova pitanja, naveli su iz Mostar Parkinga.