DAN OČEVA Datum koji se rijetko spominje i vrijeme kada svijet odaje počast svojim herojima bez plašta

Dan očeva

Dan očeva, mali trenutak posvećen očevima, ujedinjen s blagdanom Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, danas će se obilježavati diljem svijeta. Majčin dan, po svemu sudeći, daleko je popularniji i rašireniji, dok se Dan očeva rijetko slavi i nažalost, još rjeđe spominje. Ipak, postoji još onih koji na ovaj dan svojim očevima posebno iskažu ljubav.

Skromni početak

Ideja za obilježavanjem ima svoj poprilično skroman početak, a rodila se u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, prvi put ovu ideju predložila je Sonore Smart Dodd iz Washingtona, a htjela je počastiti svog oca, veterana američkog građanskog rata, koji je sam podizao šestero djece, nakon što je njegova supruga preminula prilikom poroda. Ideja je polako, ali sigurno dobila na popularnosti, a 1972. godine postala je službeni praznik u SAD-u zahvaljujući predsjedniku Richardu Nixonu.

Dan očeva

Nakon što je prvi put predložen u Sjedinjenim Američkim Državama, Dan očeva brzo je postao globalni fenomen. Većina zemalja prihvatila je ovaj praznik i odlučila ga obilježavati istog dana kao i SAD. Međutim, neke zemlje su se odlučile za druge datume kako bi ga prilagodile vlastitoj tradiciji.

Prema pisanju kanala History, ekonomisti procjenjuju da Amerikanci svake godine troše više od milijardu dolara na darove očevima na ovaj dan. Postoji i običaj u kojem oni koji nose crvenu ružu označuju da im je otac živ, a nošenje bijele ruže označava da je on preminuo. Britannica je naglasila da se taj dan počast odaje i onima koji su preuzeli brigu o djeci, poput skrbnika, ujaka ili braće.

Sveti Josip: Model očinstva i zaštite

U katoličkoj tradiciji, 19. ožujka slavi se blagdan svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i zemaljskog oca i hranitelja Isusa Krista. Hrvatski sabor ga je prije tri stoljeća, proglasio zaštitnikom Hrvatske, a vjernici ga stoljećima štuju kao zaštitnika obitelji. Sveti Josip predstavlja uzor očinstva - čovjeka odanog Bogu, obitelji i svojoj dužnosti. Ovaj kako ga vole nazivati „šutljivi svetac“, svojim primjerom pokazao je važnost predanosti, povjerenja i vjernosti. Iako Sveto pismo ne bilježi njegove riječi, prikazuje ga kao čovjeka od akcije, spremanog prihvatiti odgovornost i zaštititi svoju obitelj.

Dan očeva

U crkvama diljem svijeta možete pronaći kipove svetog Josipa koji ga prikazuju kao sredovječnog muškarca s blagim, ali odlučnim crtama lica, dok u ruci drži štap, simbol njegove zaštite i vodstva. Često ga se prikazuje i s Isusom u naručju, što zapravo naglašava njegovu ulogu skrbnika i zaštitnika najsvetije obitelji. Kada se prikazuje u radionici, sveti Josip često stoji s alatom za stolarski ili tesarski rad, a smatra ga se zaštitnikom svih zanatlija i radnika. Isti sveti Josip slavi se po kalendaru i 1. svibnja, kao Josip Radnik.

Važnost očeva u društvu

Očevi su stupovi snage u našim životima, tihi heroji bez plašta koji nas neprestano podržavaju i vode. Oni nas uče važnim životnim lekcijama, pružajući nam smjernice i podršku na našem putovanju kroz život. Njihova ljubav, požrtvovnost i predanost često su nevidljivi, ali neizmjerno važni za našu emocionalnu i duhovnu dobrobit.

Dan očeva

Stoga, neka nas današnji dan podsjeti na važnost obiteljskih vrijednosti, ljubavi i međusobnog poštovanja. Sretan vam vaš dan, dragi očevi! Na kraju, čestitamo i imendan svima koji nose ime Josip, Jozo, Josipa, Joza ili bilo koju od izvedenica ovog prekrasnog imena!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.