DA IPAK POGLEDAMO NA ZAPAD? Bh. parlamentarci jučer razmatrali o covid potvrdama koje su nebitne skoro u cijeloj Europi

covid potvrde, Bosna i Hercegovina, parlament BiH, koronavirus, cijepljenje

Bh. parlamentarci predvođeni Damirom Arnautom (Naša stranka) žele uvesti jedinstvene covid potvrde s QR codom dok ogroman dio zemalja članica Europske unije, ali i ostatka svijeta ukida sve korona mjere, pa i one najblaže poput nošenja maske.

Na jučerašnjoj 17. sjedinici Komisije za ljudska prava bh. parlamenta predlagač Arnaut poslao je zahtjev na razmatranje zastupničke inicijative  kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da u roku od 14 dana od dana usvajanja ove inicijative uspostavi postupak i otpočne proces izdavanja jedinstvenih COVID-19 certifikata s QR kodom, s ciljem njihovog korištenja izvan Bosne i Hercegovine, na jedan od dva sljedeća načina: 1. izdavanje takvih certifikata od strane samog ministarstva, na osnovu potvrda o cijepljenju/prebolovanom COVID-u, koje Ministarstvo pribavi od nadležnih entitetskih, županijskih i organa Brčko Distrikta, odnosno potvrda navedenih nadležnih organa koje građani sami dostave Ministarstvu, 2. kreiranje i dostavljanje navedenim nadležnim organima jedinstvenog obrasca za izdavanje takvih certifikata od strane tih organa, akt broj: 01-50-1-1797/21 od 28. 9. 2021.

Inače, u Komisiji za ljudska prava sjede i neka poznata imena bh. politike poput Martina Raguža, Marija Karamatića, Saše Magazinovića, Nebojše Radmanovića, Halida Genjca i drugih.

covid potvrde,Bosna i Hercegovina,parlament BiH,koronavirus,cijepljenje

Što misle u svijetu o covid potvrdama?

Danska je još početkom prošlog mjeseca postala prva nacija u Europskoj uniji koja je ukinula sve mjere, uključujući i nošenje maski.

Norveška je također ukinula sve mjere, a još jedna skandinavska država Švedska je prošlog mjeseca najavila da će i ona ukinuti gotovo sva svoja unutarnja ograničenja 9. veljače, što je i učinila.

Engleska se među prvima krajem siječnja vratila "Planu A", odnosno učenju kako živjeti s virusom. Odlučila je maknuti preporuke o radu od kuće te ukinuti mjere poput nošenja maski i covid-potvrda koje su uvedene u toj zemlji u prosincu.

Litva je suspendirala korištenje covid-potvrda. Od 5. veljače u Litvi više nije potrebno pokazati covid-potvrdu pri ulasku u restorane, trgovine, kazališta, kina, muzeje i slično.

Austrija, jedna od rigoroznijih europskih država po pitanju brojnih lockdownova donijela je odluku da se od 19. veljače u restorane i kafiće ulazi i s negativnim testom, a ne samo s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju.

Česi isto više ne moraju pokazivati potvrde o cijepljenju u restoranima, na sportskim i na kulturnim događajima. "Vlada će od 9. veljače ukinuti obvezu predočenja potvrde o cijepljenju ili dokaza o preboljenju za ulazak u restorane, na kulturne, sportske i slične događaje", rekao je u tada premijer Petr Fiala novinarima.

Izrael je također među prvima odustao od svih pravila koja od ljudi zahtijevaju da pokažu status cijepljenja.

Mađarska je već prošlog ljeta ukinula mnoge mjere za suzbijanje pandemije. Tada su ukinuta ograničenja ulaska u zemlju, kao i zahtjev da se za odlazak u restorane dostavi negativan test na koronavirus. Ta pravila nisu ponovno uvedena kada su novi valovi epidemije zahvatili zemlju tijekom jeseni i zime, a od jučer ne postoji obveza nošenja maski ni u zatvorenom prostoru.

Od 25. veljače u Nizozemskoj je ukinuto obvezno nošenje maske i covid potvrda.

Niz europskih i zapadnih zemalja okrenuo se ukidanju svih mjera koje su se, prema brojnim znanstvenim istraživanjima, ipak pokazale kao nedovoljne u širenju virusa. Pred bh. parlamentarcima je puno veći izazov od pandemije koja je na izmaku poput inflacije i povećanja cijena koje predstavljaju ogroman pritisak na džepove građana koji se jedva krpali i prije svih globalnih ekonomskih fenomena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.