Crnolisnom Dodiku stigao hercegovački partner, čeka se obraćanje

Čović - Dodik
FENA

Mediji u Banja Luci javljaju da je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o aktualnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH, a sjednici nazoči i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Lidera HDZ-a BIH, iza kojeg su friško propali pregovori u Neumu pozvao je predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović, a on crnolisnom Dodiku i personi non grata u međunarodnim krugovima stiže pod opaskom da će ga nagovarati da se vrati u institucije BiH. 

"Poslat ću vrlo jasnu poruku kako vidim naše odnose i probleme, što su uzroci tih problema i kako vidim rješenje. Moramo raditi, razgovarati, tražiti rješenja i mirnim putom rješavati sve probleme u BiH. Moramo čuvati Ustav BiH i atak na Ustav od bilo koga mora biti jasno prepoznat. Nemamo alternative za rad u našim institucijama. Zato sam i došao u Banja Luku, u Narodnu skupštinu RS, da bih pokazao poštovanje prema toj instituciji, kao što idem na sličan način govoriti i u općine, gradove, županije. Na kraju ću ih pozvati da se vrate u institucije BiH, jer najbolje će se i njihovi interesi štititi ako dođu u Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara BiH i uključe se u njihov rad, bez obzira što su bili razlozi za izlazak iz njih", izjavio je Čović za Fenu pred današnje obraćanje u Narodnoj skupštini RS-a. Isto je Dodiku nedavno poručio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čovićevo gostovanje u Banja Luci uslijedilo je nakon konferencije za tisak, koju je Dodik na Čovićev poziv kratko prekinuo da bi nakon razgovora veselo priopćio da su pregovori u Neumu propali. 

Okidač trenutačne krize u BiH je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik, koji je nametanjem izmjena Kaznenog zakona doprinio pogoršanju odnosa u zemlji, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, na posebnoj sjednici posvećenoj aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, prenose Nezavisne novine.

Čubrilović, koji na sjednici nastupa kao predlagač, rekao je da je propast pregovora u Neumu samo zadnji događaj koji pokazuje da su se odnosi pogoršali, te je naglasio da je potrebno otvoriti suštinski dijalog između glavnih protagnosta u BiH.