CIJELIM PUTEM VRAĆAMO SE KUĆI Granična policija BiH kaže da nije povećan broj ulazaka u BiH

Granični prijelaz granica
Marin Tironi / Pixsell

Nakon ukidanja mjere karantene za sve koji ulaze u BiH nije povećan broj putnika, nego bi se moglo reći i suprotno. Iz Granične policije Bosne i Hercegovine za hercegovina.info su potvrdili da je u tri dana prije ukidanja karantene u BiH ušlo više putnika, nego u tri dana nakon ukidanja karantene.

„U razdoblju od 20. do 23. travnja 2020., prilikom ulaska u BiH na graničnim prijelazima koji se nalaze na području FBiH, evidentirano je 4111 osoba, dok je na izlazu evidentirano 4620 osoba. Ukupno ih je, u istom razdoblju, evidentirano 8731“, kaže glasnogovornica Granične policije Franka Vican za hercegovina.info.

Obvezna karantena je ukinuta 24. travnja, a nakon njezina ukidanja u BiH je ušlo manje putnika nego kad je mjera bila na snazi.

„U razdoblju od 24. do 27. travnja 2020., prilikom ulaska u BiH na graničnim prijelazima koji se nalaze na području FBiH, evidentirano je 3640 osoba, dok su na izlazu evidentirane 3504 osobe. Ukupno ih je, u istom razdoblju, evidentirano 7144“, zaključila je Vican.

Podsjetimo, na pritisak medija, te županija Federalni Stožer civilne zaštite 24. travnja donio je novu naredbu kojom se van snage stavljaju naredbe od 8., 10., 11. i 17. travnja, a tiču se osoba koje se trenutačno nalaze u karantenu prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva.

Novom naredbom dosadašnja rješenja će se zamijeniti rješenjima županijskog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja. To bi pak značilo povratak na staro – uzmeš papir i ideš kući.

I premda brojke ne govore mnogo, s obzirom na negativna iskustva koje su žitelji Federacije imali u karantenama, sigurno je da bi mnogi od njih, da su znali što ih čeka, sačekali dok se ne ukine obvezna karantena. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.