BIT ĆE ZANIMLJIVO PRATITI Pet godina zatvora tko ne bude poštivao Christiana Schmidta

Christan Schmidt
FEHIM DEMIR/EPA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je danas Bonske ovlasti kojima je nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH.

Schmidt je priopćio kako je donio odluke o poništenju Zakona kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju Republike Srpske, a koje je usvojila Narodna skupština tog entiteta.

U nastavku pročitajte šta se točno navodi u odluci visokog predstavnika.

Donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu u skladu s članom 4. ove odluke, na privremenoj osnovi, dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji ovaj zakon u propisanom obliku, bez izmjena i dopuna i bez priloženih uslova.
Ova Odluka stupa na snagu odmah i bez odlaganja se objavljuje na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika iu “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.
Sarajevo, 01.07.2023

Christian Schmidt, Sarajevo, 1 srpnja 2023

Član 1
(Izmjena člana 156.)

U Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07 , 8/10, 47/14, 22/15, 40/15, 35/18, 46/21 i 31/23; u daljem tekstu: Krivični zakonik) u članu 156. riječi „Tko je primjenom fizičke sile ili prijetnje fizičkim silom” zamjenjuju se riječima “(1) Tko, silom ili prijetnjom silom, ili na drugi protupravan način”.

“(2) Za kazneno djelo iz stava (1) ovog člana izriče se mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti.

(3) U skladu s čl. 113. i 114. ovog zakonika, kazna za kazneno djelo iz stava (1) ovog člana povlači kao pravne posljedice osude:

a) prestanak službene dužnosti i prestanak radnog odnosa;

b) oduzimanje odlikovanja;

c) zabrana vršenja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kom organu koji se u cijelosti ili djelimično financira iz javnih sredstava;

d) zabrana stjecanja službene dužnosti u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično financira iz javnih sredstava.”

Član 2
(Novi član 203a)

Nakon člana 203. Kaznenog zakonika dodaje se novi član 203.a koji glasi:

“Neprovođenje odluka visokog predstavnika”

Član 203a

(1) Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, ili u županiji , gradu ili općini ili mjesnoj zajednici ili bilo kojem obliku lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorno lice, koje ne primjenjuje, ne provodi, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje, bit će kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.