VIDEO  Bakir Izetbegović tvrdi da je plan Međunarodne zajednice bio da Srbin iz HDZ-a uđe u državno Predsjedništvo

Bakir Izetbegović
Hercegovina.info

Društvenim mrežama se dijeli video govora Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA nastao tijekom sastanaka prilikom posjete Krajini.

U govoru koji je očito za internu uporabu unutar stranke Bakir otvoreno iznosi na vidjelo mnoge stvari o kojima se javno ne govori, a cijeli govor prati umontirana filmska glazba, piše Hercegovina.info

Ljut je na Međunarodnu zajednicu zbog mnogo stvari, a početak pada SDA povezuje sa čuvenim sastankom u Neumu na kojem su se trebali dogovoriti o izmjenama izbornog zakona. Pritom svojim stranačkim kolegama i glasačima ne spominje kako je baš on bio taj koji je potpisao Čoviću u Mostaru sporazum o "legitimnom predstavljanju" a kasnije to ignorirao i kupovao vrijeme, čime je izazvao ljutnju kako svojih dotadašnjih partnera iz vlasti, tako i stranaca.

Bakir tvrdi da je član Predsjedništva trebao postati Srbin iz HDZ-a

"Zašto je Međunarodna zajednica ovako krenula s tolikom strašću protiv SDA, a za Trojku. Zato što su u Neumu očekivali da ja i SDA uradimo ono što je uradio Schmidt u korist HDZ-a i Čovića" rekao je Izetbegović, da bi u nastavku iznio i da se od njega tražilo da pristane na izmjene prema kojima bi član Predsjedništva BiH postao nepoznati HDZ Srbin.

"I ne samo to, nego izborni zakon po kojem ne bi mogao biti izabran Željko Komšić nego bi bio izabran Srbin iz HDZ-a. I mi smo to trebali dobrovoljno uraditi sa Sjedinjenim Američkim Državama i njih je to jako naljutilo. Naljutilo ih je i vjerojatno će ih i danas naljututi što sam ja Bošnjacima i SDA i svima to govorio. Nisam pristao, niti ću pristati niti smijemo pristati i da se tako izrazim taj politički čir je pukao i bolje da je pukao i da je sazrio nego da su se strpili, da su bili mudri kao Latini i da se ispunilo ono 5+2 pa povukle Bonske ovlasti pa da se povukao Visoki predstavnik pa da se onda razigrao Dodik i ovakve stvari radio" tvrdi Izetbegović, oštro prozivajući Sjedinjene države.

Prepolovili su kruh i jednu polovicu dali Bošnjacima a drugu Hrvatima

U svom nacionalističkom zanosu nastavio je stranačke kolege uvjeravati kako je Daytonski sporazum bio poguban za Bošnjake.

"Dovoljno su nas unazadili Dejtonskim mirovnim sporazumom. Bošnjaka je u ovoj zemlji 50 posto a dali su nam trećinu vlasti. Trojka danas predaje i te pozicije i polako silazimo na 25 posto vlasti.
To je isto kao da kruh prepolove i trojici Bošnjaka daju polovicu a jednom Hrvatu drugu polovicu. Oni bi tako da dijele i vlast i sve u BiH mi na to ne smijemo pristati".

Brčko je distrikt jer je Alija to tražio

Sa stranaca i Hrvata prešao je na Republiku Srpsku i hvalio se kako je Brčko postalo distrikt zahvaljujući njegovom ocu, Aliji Izetbegoviću.

"Uvijek smo se borili i kad je izgledalo da je nešto nemoguće popraviti mi smo to svojom upornošću popravili. Alija nije pristao na to da se Brčko preda, a ucijenili su ga bili u Daytonu, zamalo nije propao sporazum zbog toga. Na kraju je od Brčkog napravljen Distrkt kako smo mi htjeli".

"Pritiskali smo dok se stvari ne bi promijenile"

Na kraju je iznio svojevrsno priznanje da su dosadanšnji visoki predstavnici bili na njihovoj strani i ispunjavali želje SDA kada je u pitanju mijenjanje određenih pravila i članova Daytonskog mirovnog sporazuma.
"U Daytonu su bili napravili državicu od RS koja je imala svoju vojsku, obavještajnu službu, porezni sustav itd. pa smo pritiskali dok se te stvari nisu popravile" tvrdi Bakir.

Na kraju videa kojeg je objavio korisnik Semir.Sehovic92 na mreži TikTok Izetbegović svoje slušatelje poziva na borbu riječima: "Mi se moramo boriti, sviđalo se to njima ili ne".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.