"BAKIR IZETBEGOVIĆ I OSTALI" SIPA zatražila dokumente zbog revizije tužbe protiv Srbije, ali i presude "Ljubić"

Bakir Izetbegović
hercegovina.info

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Bakir Izetbegović

FOTO: Istraga.ba

Predmet je zaveden pod nazivom "Bakir Izetbegović i drugi". SIPA ovu dokumentaciju traži u okviru provjera koje provodi po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

Nije donesena naredba o provođenju istrage, kako se vidi u dokumentu, nego SIPA "prikuplja informacije". 

Prijava protiv Bakira Izetbegovića zbog neizvršenja presude "Ljubić"

Osim zahtjeva koji je poslan Predsjedništvu BiH u vezi sa revizijom tužbe protiv Srbije, SIPA je na isti dan, 10.srpnja, poslala i zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa Bakirom Izetbegovićem, prenosi Klix.

Bakir Izetbegović

Konkretno, oni traže informacije o Izetbegoviću zbog anonimne prijave prema kojoj je on počinio kazneno djelo "Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava" zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Za ovo kazneno djelo je Christian Schmidt nedavno donio izmjene, a nakon nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH u RS-u. Međutim, anonimna osoba je očigledno smatrala da ni ova presuda nije provedena te da Izetbegović treba za to odgovarati.

"Potrebno je da nam dostavite informaciju je li predmetna odluka Ustavnog suda BiH izvršena i provedena te ukoliko jeste, kada i na koji način, odnosno ukoliko nije, zašto nije i zbog čega", navodi se u zahtjevu SIPA-e.

Zanimljivo je da politički akteri u BiH različito tumače provođenje ove presude, jedni smatraju da je ona provedena, a drugi da nije. Međutim, nakon izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je potvrdio da je ova presuda provedena.